Els Globus d'Or tenen 78 anys d'història i fa 25 anys que el retransmet l'NBC (Reuters/Fred Prouser)

Els Globus d'Or, acusats de suborn i racisme, perillen pel boicot d'artistes i indústria

La cadena NBC no transmetrà la gala del 2022 i emplaça els organitzadors dels premis a emprendre una profunda reforma

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Després de 25 anys transmetent els Globus d'Or, la cadena de televisió nord-americana NBC ha informat que no emetrà la gala de l'any vinent, tot i tenir-ne els drets. No n'emetrà cap més, de fet, fins que l'organització d'aquests premis de cinema, considerats l'avantsala dels Oscars, els reformin de dalt a baix.

"Creiem en el compromís que l'HFPA de dur a terme aquesta significativa reforma. Però un canvi d'aquesta magnitud comporta temps i molta feina, i creiem fermament que l'HFPA necessita temps per fer-ho bé. Per això, l'NBC no transmetrà els Globus d'Or del 2022. Confiant que l'organització hagi implantat els seus plans, estarem encantats de poder emetre la gala el gener del 2023."

I és que l'Associació de Premsa Estrangera de Hollywood (l'HFPA), promotora d'aquests guardons, fa mesos que afronta greus denúncies de frau, corrupció, tràfic d'influències i falta de diversitat, quan no, directament, de racisme.

Unes denúncies que es va disparar arran d'una investigació del diari Los Angeles Times del passat mes de febrer i que han acabat comportant-los el boicot de més d'un centenar d'empreses i les crítiques de nombrosos artistes, entre els quals, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo o Tom Cruise, que pensa tornar els 3 Globus d'Or que ha guanyat durant la seva carrera.

Tom Cruise, a la gala d'aquest any, abans d'anunciar que torna els guardons obtinguts

 

Un pla de reformes insuficient

Davant l'abast de la polèmica, l'Associació de Premsa Estrangera de Hollywood va fer públic fa uns dies un pla de reformes que no ha estat gens ben rebut pel sector. Preveia l'admissió de nous membres, molts d'ells racialitzats, i revisar la política de gratificacions i regals, però no anava més enllà.

Alguns artistes, com Scarlett Johansson o Mark Ruffalo, el van considerar insuficient.

Scarlett Johansson va recordar, en una entrevista, episodis de sexisme viscuts a l'entitat "que ratllaven l'assetjament sexual" i va fer una crida a "girar l'esquena" a l'organització fins que presentés canvis més profunds.

 

L'actor Mark Ruffalo, per la seva banda, que aquest any ha guanyat el premi a millor actor en una minisèrie, va confessar no sentir-se "ni orgullós ni content d'haver rebut aquest guardó."

Més d'un centenar d'empreses de publicitat i estudis com Warner Bross, Netflix o Amazon Studios, s'han sumat a la protesta i han decidit no tornar a treballar amb l'HFPA fins que faci efectiu aquest canvi.

Finalment, aquest dilluns, l'HFPA ha fet públic, a través de les xarxes socials, el calendari del seu pla de reformes, que ha assegurat que emprendria de forma urgent.


Entre els compromisos de l'entitat hi ha:

- Admetre com a mínim 20 nous membres a principis d'agost, que tindran dret a vot des del primer dia. I és que, segons la denúncia de LA Times, l'HFPA fa anys que no admet cap nou membre. Els 86 integrants actuals, a més, haurien teixit una autèntica xarxa de tràfic d'influències i estarien aprofitant la seva condició per obtenir regals, tractes de favor i privilegis.

Gala Globus d'or
Gala Globus d'Or del 2021, emesa per l'NBC 

- Aprovar un nou codi de conducta, que negociaran amb estudis i empreses de publicitat i revisar el sistema de compensacions que reben els seus membres.

- Posar en marxa un estudi sobre diversitat, equitat i inclusió, que es tindrà en compte tant per a la tria de nous membres (actualment no n'hi ha cap de raça negra) com per a la formació de l'equip actual.

- I obrir un telèfon per a denúncies, que seran investigades de forma externa.

El calendari publicat no ha convençut, però, la cadena NBC, que ha acabat sumant-se a la protesta i anunciant que renuncia a emetre la gala del 2022.

Nombroses entitats, empreses i artistes han felicitat l'NBC pel seu gest.


Entre els suports rebuts hi ha el del grup Time's Up, que lluita per dignificar el sector, i que no és el primer cop que denuncia discriminació i abusos en el món del cinema.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaRacisme
Anar al contingut