Part final d'una glacera a Groenlàndia occidental (Matt Osman/Woods Hole Oceanographic Institution)
Part final d'una glacera a Groenlàndia occidental (Matt Osman/Woods Hole Oceanographic Institution)

El gel de Groenlàndia es desfà més de pressa ara que en els últims 350 anys

La dècada 2004-2013 ha estat la que ha viscut el desglaç més accelerat de la història

Xavier DuranActualitzat

El gel de Groenlàndia s'està desfent a una velocitat cada vegada més elevada. Això ho revela un estudi que abasta un període tres segles i mig.

La fusió del casquet glaçat de l'illa de Groenlàndia constitueix una de les principals contribucions a l'augment del nivell dels oceans. Però, fins ara, no hi havia dades que permetessin saber si el ritme del desglaç s'ha accelerat i en quina magnitud. La informació que tenien els científics només abastava unes dècades.

Un equip encapçalat per Luke D. Trusel, de la Universitat Rowan de Glassboro (Nova Jersey), ha analitzat capes de gel que permeten remuntar-se fins a 350 anys enrere, és a dir, abans de la revolució industrial. Han publicat les seves conclusions a la revista "Nature".

 


Penya-segat de gel a Groenlàndia (Sarah Das/Woods Hole Oceanographic Institution)

 

Les dades s'han obtingut a partir de testimonis de gel molt profunds, on les diverses capes corresponen a una època concreta. Amb els resultats, han reconstruït el procés de fusió des del 1650, un segle abans que l'ús del carbó fes augmentar de forma significativa els nivells de diòxid de carboni a l'atmosfera, amb la conseqüent pujada de la temperatura mitjana.

El 2012, l'any amb la fusió més accelerada

Els autors han descobert que la fusió del gel es va accelerar molt aviat, a partir de mitjans del segle XIX. Però en les últimes dècades la velocitat ha pujat de manera espectacular. En els darrers anys s'ha produït, en algunes zones, un increment entre el 250% i el 575% respecte a l'era preindustrial. I en l'última dècada analitzada, que va del 2004 a 2013, el desglaç ha estat més ràpid que en qualsevol altra dècada. L'any en què la fusió del gel va ser més ràpida va ser el 2012.

Els autors també expliquen que no hi ha una relació lineal entre l'augment de temperatura i la velocitat de desglaç. Per això, alerten que si en el passat aquest augment podia haver causat petits increments en el desglaç, en el futur aquest efecte es podria amplificar i ser molt més important.

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàtica
Anar al contingut