Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Els Gegants Immortals del Solsonès tornen al lloc on els van erigir

Sis esteles i menhirs s'han restaurat durant quatre anys en una sala especial al santuari del Miracle

Actualitzat

Bellugar un monument megalític de fins a 2.000 quilos de pes no és una feina senzilla. Fa quatre anys, se'n van retirar sis de diferents punts del Solsonès, que estaven molt deteriorats. Les estàtues menhirs del Solsonès constitueixen una de les concentracions més grans d'aquest tipus d'art a Catalunya.

Ara, les esteles i els menhirs comencen a tornar al seu emplaçament original, després d'una restauració que ha permès descobrir nous gravats.

Una empresa especialitzada ha estat l'encarregada de fer el trasllat des del santuari del Miracle, al municipi de Riner, on han estat des del novembre del 2018, a un espai especialment condicionat per ser restaurats i estudiats, dins del projecte Gegants Immortals, impulsat pel Museu Diocesà de Solsona.

Una grua porta fins a Pinell l'estela que ja ha estat restaurada (CCMA)

S'ha creat un suport totalment adaptat a cadascun dels elements i pensat per a la màxima protecció. Aquest divendres, una grua ha portat fins a Pinell l'estela de la Costa dels Garrics del Caballol, per un camí estret i ple de sotracs. Forma part d'una necròpolis del neolític, fa 5.000 anys, on s'han trobat restes de set enterraments.

També s'ha traslladat a Riner el menhir més simbòlic, el Roc de la Mare de Déu, de 4.000 anys d'antiguitat. A la primera nit al ras, després de la restauració, ja ha patit una glaçada. El menhir llueix els gravats, que són ornaments de roba d'una estàtua que representava una figura humana.

"Colonització biològica"

El conservador de les peces, Aleix Barberà, ha explicat que els menhirs es van retirar, sobretot, perquè tenien una capa de "colonització biològica" molt important.

"Havien crescut líquens i altres tipus de microorganismes a tota la superfície dels menhirs amb uns gruixos que arribaven al mig centímetre", detalla. Aquesta capa impedia veure totes les decoracions i gravats que hi ha a la superfície de les pedres.

A més, els monuments també tenien esquerdes i zones fracturades. En el cas de l'estela de Pinell, "han sigut més de 50 fragments, que s'han hagut d'adherir peça per peça" perquè ha calgut desmuntar-lo completament.

L'estàtua menhir del Roc de la Mare de Déu, a Riner (ACN/Mar Martí)


Educació dels visitants

Com diu la directora tècnica del Museu de Solsona, Lídia Fàbregas, seria més fàcil tancar-los en un ambient protegit "on es podrien estabilitzar temperatures i humitats", però des del museu es volen fer càrrec de la conservació al territori. També es plantegen fer una ruta de menhirs per donar-los a conèixer.

La sala del Miracle on s'han restaurat els monuments megalítics (CCMA)

Barberà destaca la dificultat d'instal·lar elements de protecció als seus emplaçaments originals i subratlla que l'única eina viable és "que la gent autòctona apreciï el seu patrimoni". En aquest sentit, apel·la a l'educació de la gent i dels visitants com a mesura més efectiva.

Des dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, el seu director, Francesc Serra, destaca que es tracta d'un "patrimoni molt important que cal posar en valor i esperem que això serveixi per dinamitzar el territori i que la gent visiti aquestes restes paleontològiques tan importants", ha subratllat.

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut