Els gasos del volcà arribaran a Catalunya i la pluja serà més àcida, però sense risc

Segons els meteoròlegs, no afectarà la salut de les persones ni la qualitat de l'aire a la superfície

Laura GalanActualitzat

El fum del volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma anirà entrant a la península Ibèrica en les pròximes hores. De fet, està previst que un dels gasos de les emanacions, el diòxid de sofre (SO2), arribarà a Catalunya, empès pel vents, entre divendres i dissabte al migdia. 

Aquí es pot trobar amb les precipitacions previstes al litoral de la Costa Daurada i la costa central i la pluja que caurà serà més àcida, però de forma garirebé imperceptible.

Segons les estimacions del sistema europeu de satèl·lits Copernicus, el diòxid de sofre pot arribar a cobrir bona part de la península Ibèrica, gairebé tot el Marroc i Tunísia i les costes mediterrànies de França, Itàlia, Algèria, Líbia i Egipte.

De tota manera, considera que aquest fenomen tindrà repercussions molt reduïdes sobre les condicions meteorològiques i la qualitat de l'aire a la superfície, ja que la major part del diòxid de sofre emès es troba en capes molt superiors de l'atmosfera.

Així ho explica Mark Parrington, del servei de vigilància atmosfèrica Copernicus UE:

"La nostra previsió, assumint que la major part del diòxid de sofre està a la meitat de la troposfera, a uns 5.000 metres d'alçada, és que aquests gasos quedaran ben allunyats de la superfície. I no afectarà la qualitat de l'aire en el seu pas per Espanya i Portugal."

El diòxid de sofre és incolor però irritant que pot afectar la pell, els teixits i les mucoses dels ulls, el nas i el coll.

Per ara, on hi ha més quantitat de diòxid de sofre és a les zones de més altitud de l'illa de La Palma. A la resta de l'arxipèlag canari, la qualitat de l'aire no s'ha vist alterada.


Pluja àcida

El pH de l'aigua pura és 7; en canvi, l'aigua de pluja, en dur incorporats els diferents elements químics de l'atmosfera, sol tenir un pH de 5,65. A partir d'aquest valor, si és inferior serà àcid i, si és superior, serà bàsic. És considera pluja àcida quan el pH és inferior a 4,5.

Com que l'erupció volcànica de La Palma ha suposat un augment destacat de la concentració de diòxid de sofre, les precipitacions que caiguin en  les pròximes hores seran d'aigua lleugerament més àcida, amb un pH una mica més baix, però no suposarà cap risc per a la salut de les persones ni per a la qualitat de l'aire a la superfície. Tampoc afectarà els éssers vius com plantes o animals.
 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries La Palma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut