Els futbolistes tenen més risc de patir trastorns del son REM i Parkinson o demència

Un estudi de l'Hospital Clínic constata que "hi ha una associació significativa estadística entre haver jugat a futbol i després fer aquest trastorn de fase REM"

Actualitzat

L'Hospital Clínic ha constatat que els exfutbolistes professionals estan sobrerepresentats entre els seus pacients amb un trastorn del son en fase REM, que sovint és també la primera manifestació d'un Parkinson o una demència amb cossos de Lewy, que es diagnostica uns anys més tard.

Una persona sana, quan entra a la fase REM del son, està totalment paralitzada. En canvi, les que tenen aquest trastorn, gairebé cada nit "criden, donen cops de puny, puntades de peu i cauen del llit, és a dir, estan escenificant el seu somni, que normalment són malsons", explica Álex Iranzo de Riquer, neuròleg de l'Hospital Clínic i autor de l'estudi.

L'estudi del Clínic ha detectat aquesta "associació estadística" entre futbolistes i trastorns (CCMA)

Gairebé un 3% dels pacients homes que han seguit al Clínic havia estat professional del futbol durant els anys 60 o 70. En canvi, la proporció de futbolistes professionals a la població general en aquella època només era del 0,6%. A més, no es troben futbolistes amb altres malalties del son. Per Iranzo de Riquer, la conclusió és clara:

"Hi ha una associació significativa estadística entre haver jugat a futbol i després fer aquest trastorn de fase REM i després fer una demència o Parkinson."

La hipòtesi és que la causa més probable siguin els cops de cap repetits amb la pilota o altres jugadors.

"S'ha d'estudiar, perquè aquesta associació amb els cops de cap encara no està clara, però la Federació Anglesa i la Federació dels Estats Units i d'Austràlia han prohibit als nens de menys d'11 anys, durant els entrenaments, donar cops de cap a la pilota."

Els cops de cap estarien associats a aquest risc de trastorns (CCMA)

I és que els resultats d'aquest estudi, concorden amb d'altres que ja han demostrat que haver tingut un traumatisme cranioencefàlic durant la infantesa o l'adolescència és un factor de risc per desenvolupar anys més tard una malaltia neurodegenerativa.

Òbviament, no tots els pacients amb aquest trastorn del son en la fase REM són exfutbolistes, ni tots els futbolistes acabaran fent aquesta malaltia i després derivant en una demència o un Parkinson. Però la relació l'han vist i cal tenir-ho en compte.

 

ARXIVAT A:
EsportsSalutParkinson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut