Els funcionaris de l'Estat podran mantenir el teletreball després de la pandèmia

L'acord afecta 230.000 treballadors públics, 26.000 dels quals a Catalunya, però no els de la Generalitat
Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

El teletreball ha vingut per quedar-se. El govern espanyol i els sindicats han arribat aquest dilluns a un acord per mantenir aquesta modalitat laboral entre els treballadors públics quan acabi la pandèmia.

La decisió afecta 230.000 funcionaris de l'Estat, que podran continuar teletreballant tres dies la setmana, si la feina que fan ho permet. Els altres dos, la jornada laboral serà presencial.

L'acord inclou els 26.000 treballadors de l'estat que són a Catalunya, però no als de la Generalitat. El govern manté per als seus treballadors públics el decret aprovat l'agost passat.

Un decret que els sindicats volen renegociar.

Aquest conveni és el primer acord de Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial i Funció Pública, càrrec que va assumir per rellevar Carolina Darias quan va agafar la cartera de Sanitat.

Iceta ha reconegut que el teletreball ja existia, però que ha estat la pandèmia la que ha impulsat un model laboral que serà cada cop més habitual.

"Es regula una modalitat més de treball, totalment efectiva i compatible amb la presencial."


Miquel Iceta també destaca que l'acord és fruit del diàleg i l'entesa.


Els mateixos drets i deures que el treball presencial

Els que s'hi acullin tindran els mateixos drets i deures que els seus companys que treballin presencialment. Per tant, la mateixa retribució, formació o promoció i períodes de descans, coneguts com de "desconnexió digital".

El teletreball serà voluntari sempre que "es garanteixi la prestació del servei" i la decisió d'acollir-s'hi serà reversible.

L'administració haurà de facilitar als seus treballadors els equips informàtics i les eines que necessitin per a l'activitat, incloses les aplicacions i eines ofimàtiques i de ciberseguretat. I donarà prioritat als treballadors víctimes de violències de gènere o amb problemes de salut.

El pacte s'ha firmat aquest dilluns després d'haver estat ratificat per la mesa de negociació de l'Administració General de l'Estat. L'administració central té ara un període per adaptar aquest acord, tenint en compte que hi ha organismes com l'Agència Tributària o Correus que necessiten més funcionaris presencials que d'altres.

El ministre de Funció Pública Miquel Iceta ha firmat l'acord aquest matí amb els sindicats (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Cada ministeri o organisme públic determinarà, de fet, quines tasques es poden fer per teletreball i quines no. Es podran posar en marxa mecanismes de control de la jornada i també de seguiment de la feina. I tothom qui s'hi aculli tindrà "una adequada protecció en matèria de seguretat i salut en el treball", una de les demandes dels sindicats.

També es podrà articular una modalitat que obligui al treball presencial d'almenys un 10% de la jornada mensual, una mesura dirigida expressament a garantir la presència de l'Administració de l'Estat en zones amb poca població o de difícil accés.


Catalunya té decret prop, que els sindicats demanen renegociar

I pel que fa a les comunitats autònomes, que ja tenen regulacions pròpies, cadascuna decidirà si aplica o no aquest acord. La Generalitat, d'entrada, no ho faria. Els seus treballadors ja tenen les condicions per al teletreball postpandèmia fixades en un decret del mes d'agost.

Segons aquest decret, es considera teletreballador qui fa teletreball entre dos o tres dies a la setmana i no recull una compensació econòmica per les despeses.

A més exclou del teletreball molts col·lectius com els docents, el personal de presons o els de la sanitat.

Els sindicats consideren que això és només una declaració d'intencions, que s'ha de renegociar i millorar. Ja ho havien demanat abans de les eleccions i ara, sense el nou govern format, no han trobat interlocució.


Negociacions obertes amb els comitès d'empresa

De moment, alguns convenis de sector pactats entre empresaris i sindicats ja comencen a posar per escrit les condicions per teletreballar. Un exemple és el de la banca, que s'ha convertit en referència: permetrà al personal teletreballar dos dies a la setmana, els posarà l'ordinador, el mòbil i la cadira, i una gratificació de 55 euros al mes a qui s'hi aculli. Unes condicions que no totes les empreses poden assumir.          

ARXIVAT A:
Drets laborals Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut