Horta de Sant Joan

Els fronts de l'incendi dels Ports no avancen, però encara no s'ha pogut controlar

L'incendi dels Ports no avança per cap front i ara els bombers han de treballar a l'interior, en zones d'accés difícil. Tot i això, continua sense estar ni estabilitzat ni controlat. En la compareixença d'aquest dijous a la tarda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha admès que almenys la situació "no ha empitjorat" ni ha fet el vent que es preveia, motius pels qual s'ha declarat "més optimista" sobre l'evolució de les flames. El responsable de l'operatiu dels Bombers, Agustí Gatell, ha remarcat que hi haurà feina per dies. El foc, que ha cremat 1.140 hectàrees, ha amenaçat Prat de Comte i ha arribat a menys de cinc quilòmetres del municipi. Una setantena de dotacions terrestres i 20 mitjans aeris hi continuen treballant.

Actualitzat
El foc encara no està ni controlat ni estabilitzat, però hi ha elements que permeten ser més optimista, tal com ha admès el secretari general d'Interior, Joan Boada. "El que permet ser optimista és que no ha augmentat el perímetre, no tenim cap front actiu, tenim fumeroles que anem controlant amb mitjans aeris i manuals. I si no entra més aire de ponent, és un altre element per ser-ho", ha indicat. Boada, que aquest dijous ha tornat a afrontar crítiques pel suposat relaxament dels bombers, ha admès que almenys "no hem empitjorat", tenint en compte que al matí el flanc nord-est ha arribat a menys de cinc quilòmetres del nucli de Prat de Comte.

El responsable de l'operatiu dels Bombers, Agustí Gatell, ha explicat que les tasques d'extinció se centren en les zones més abruptes i d'accés complicat. "No tenim cap front actiu, totes les zones són interiors, excepte la que toca més als tallants dels Ports", àrees on s'ha hagut d'accedir a peu i "encara que fos amb treball manual", sense mànega d'aigua. Als llocs més complicats d'arribar-hi s'ha de confiar en els mitjans aeris. "Hi ha una massa de sotabosc important, segurament cremarà força estona", ha afegit.

Els mitjans que hi ha treballant són els mateixos de les últimes hores, una vuintantena de dotacions terrestres i una vintena d'aèries. Només s'han retirat 50 efectius de l'exèrcit que s'han hagut de desplaçar a altres punts de l'Estat amb focs actius.

El que ha permès als bombers mantenir el perímetre del foc és que el vent de ponent no ha estat tan fort com s'havia pronosticat. Les condicions climàtiques, però, han estat molt extremes. S'ha arribat als 36 graus i la humitat s'ha situat per sota del 20% i en alguns moments ha baixat fins al 14%.

L'incendi ha calcinat 1.140 hectàrees, el 50% de les quals del Parc Natural dels Ports. La majoria de la vegetació afectada és pi blanc, una espècie que es regenera sola. El cost més important del foc, però, ha estat la vida de quatre bombers, tres dels quals han rebut sepultura aquest dijous. Pel que fa als dos companys que van resultar ferits en el mateix accident, dimarts a la tarda, tots dos estan molt greus; un d'ells, en estat crític. 
 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut