París

Els francesos, descontents amb Sarkozy quan es compleixen dos anys de mandat

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha arribat gairebé a l'equador del seu mandat de cinc anys en un aniversari que deixa un balanç agredolç. En política exterior, Sarkozy ha estat gairebé omnipresent. La veu de França, en aliança amb Alemanya, ha estat decisiva en els acords econòmics europeus per fer front a la crisi. El seu matrimoni amb l'exmodel i cantant Carla Bruni fa que cada visita d'estat sigui tot un esdeveniment. Aquest reconeixement internacional contrasta amb el descontent dels ciutadans francesos.

Actualitzat
Segons els últims sondejos apareguts en diversos diaris francesos, sis de cada deu ciutadans fan un balanç més aviat negatiu de la seva presidència. Tres manifestacions massives per protestar contra l'elevada taxa d'atur, d'un 9% davant del 17% espanyol, avalen aquest malestar.

A més, el president francès no ha fet de moment cap gran reforma com els seus antecessors. Valéry Giscard va legalitzar la llei de l'avortament, François Mitterrand va abolir la pena de mort i Jacques Chirac va eliminar el servei militar.

Nicolas Sarkozy sembla estar, de moment, més centrat en la política internacional. En aquest punt juga un paper molt important la seva dona, Carla Bruni. La parella presidencial francesa no s'ha amagat i ha mostrat el seu afecte i complicitat en rodes de premsa i actes oficials.

Alguns analistes expliquen aquest comportament perquè pel dirigent francès la comunicació passa abans que l'acció, i quan està a l'estranger Sarkozy sap que el seu punt fort en comunicació és la seva dona.

Sarkozy compleix dos anys al capdavant de l'Elisi sense haver complert les expectatives dels seus votants, que esperen mesures per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu i la destrucció de llocs de treball.
Anar al contingut