Els francesos col·lapsen la frontera per comprar a la Jonquera en el desconfinament
Cues en què no es manté la distància de seguretat (ACN/Marina López)

Els francesos col·lapsen la frontera per comprar a la Jonquera en el desconfinament

​França comença aquest dilluns el camí cap a la normalitat amb el primer dia de desescalada gradual

RedaccióActualitzat

Centenars de ciutadans francesos col·lapsen el barri dels Límits, a tocar del Pertús. Fan cua per anar a comprar a les botigues de serveis essencials de la Jonquera, el primer dia de desconfinament a França.

La policia ha muntat un cordó policial per regular l'accés als comerços catalans mentre que els compradors francesos fan cua a l'altra banda de la frontera, separada només per una vorera. Els agents els obliguen a guardar una distància de seguretat.

 

 

 

 

La gent s'acumula especialment prop dels estancs i dels supermercats, on els preus dels productes són més econòmics que a França.

Aquesta situació ha desbordat la policia municipal, que ha demanat la intervenció de la Policia Nacional, que és qui té les competències en matèria de fronteres, tal com explica Alonso Caballero, cap de la Policia Nacional de la Jonquera:

"Han passat a la zona espanyola i ens hem trobat aquest munt de persones. Hem trucat a la Policia Nacional, que controlen les fronteres. I ara estem intentant trobar-hi una solució."

 

Els francesos col·lapsen la frontera per comprar a la Jonquera en el desconfinament

La policia controla les llargues cues (ACN/Marina López)

Els francesos col·lapsen la frontera per comprar a la Jonquera en el desconfinament
Moltes de les persones han travessat la frontera per anar a comprar tabac (ACN/Marina López)

 

França, en desconfinament

Aquestes grans cues formades a la frontera coincideixen amb el primer dia de desescalada gradual a França, on hi ha saturació dels transports públics i trànsit dens a les principals ciutats. Aquest dilluns obren gran part dels comerços, i els professors han tornat a treballar per preparar l'arribada dels nens a les escoles, que serà aquest dimarts.

Al metro, al tren i als autobusos és obligatori portar la mascareta, però aquest matí s'han vist escenes d'aglomeracions, especialment al metro de París, on els passatgers no han pogut mantenir les distàncies de seguretat.

Col·lapse al Pertús: Milers de francesos aprofiten el desconfinament per anar a comprar
Passatgers d'un tren arribant a l'estació de Saint-Lazare, a París (Reuters/Charles Platiau)


El país ha entrat en una nova fase sense tota la cobertura legal necessària, ja que la llei d'urgència sanitària no ha arribat a temps d'entrar en vigor, perquè està pendent del vistiplau del Consell Constitucional. Això fa que algunes mesures, com ara la prohibició de viatjar fins a un radi de 100 km del domicili o haver de portar un justificant de l'empresa als transports públics de París, no són, de moment, obligatòries.

Es manté el tancament d'esglésies i mesquites, bars, restaurants i cinemes.


Obren les escoles

Els centres escolars tornaran a obrir en funció de les dades sanitàries dels departaments. La principal novetat és l'obertura progressiva de les escoles de cicle infantil i primària, incloses les llars d'infants, però amb limitacions d'alumnes per classe.

Encara que la reincorporació és voluntària, molts pares i alcaldes ja han advertit que hi estan en contra perquè temen que siguin focus de contagi. També molts mestres es neguen a anar físicament a la feina i només faran teletreball. Des del govern de Macron s'admet que aquesta desconfiança farà que només la meitat dels professors vagin als centres.

 

 

Col·lapse al Pertús: Milers de francesos aprofiten el desconfinament per anar a comprar
Desinfectecció d'una botiga de roba a Brussel·les (Reuters/François Lenoir)


​A més de França, mitja dotzena de països europeus entren en noves fases del desconfinament. ​A Bèlgica, ja estan oberts els comerços no essencials i es recomana als clients que portin mascareta, però el seu ús no és obligatori. És el primer país en nombre de morts en relació amb els seus habitants, i ha viscut un confinament suau. Aquest diumenge ja s'han permès les reunions en domicilis fins a un màxim de quatre persones.  

​​Dinamarca, Grècia i Suïssa obren escoles i instituts. A Suïssa, per exemple, també ho fan els restaurants. En aquest país, tot i que el coronavirus no ha afectat especialment, la caiguda de l'economia ha provocat cues per aconseguir menjar gratuït a ciutats com Ginebra.

​Als Països Baixos també obren els col·legis i les perruqueries, mentre que les escoles secundàries s'hi afegiran l'1 de juny i els bars i restaurants al juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutFrança
Anar al contingut