Els fons estrangers es fixen en els xibius de Formentera: últim any en mans de famílies?

Fons d'inversió i capital estranger han fet grans ofertes per aconseguir l'adjudicació dels tradicionals xiringuitos de platja de fusta de Formentera, fins ara en mans de famílies

RedaccióActualitzat

Polèmica a Formentera amb els tradicionals xiringuitos de platja de fusta, coneguts també com a xibius. Les concessions d'aquest any per gestionar-los deixaven fora les famílies que els han portat durant dècades i obrien la porta a fons de capital estranger. Finalment, però, el Consell Insular ha confirmat que els antics gestors podran continuar un estiu més.

Els quioscos són vuit instal·lacions de fusta repartides en diferents platges. Cada any es desmunten. Aquest any, el Consell Insular va convocar un concurs per adjudicar-ne la gestió juntament amb els serveis d'hamaques i para-sols.

La licitació inicialment va deixar fora els anteriors gestors, perquè les ofertes d'empreses de fora o nous interessats eren superiors. Per algun, com el que hi ha a l'esplanada de cala Saona, n'han arribat a oferir 173.000 euros, 100.000 euros més que la proposta que quedava en segona posició.

La situació dels quioscos ha aixecat una gran controvèrsia a l'illa. La licitació va recollir 60 al·legacions. I un informe de la Universitat de les Illes Balears es mostrava favorable que aquest estiu continuïn portant els xibius els antics gestors. Tot plegat ha aturat el procés, per ara.

Entre els quioscos històrics de l'illa hi ha el Bartolito, que és el més antic de l'illa gestionat per la mateixa família. El Piratabus n'és un altre. Ara hi ha por que fons d'inversió i capital estranger els acabin convertint en el que s'anomena "beach clubs".

El procés s'ha allargat tant que els quioscs encara no estan muntats.

En aquest espai hi havia d'haver un quiosc, però encara no l'han posat
En aquest espai hi havia d'haver un quiosc, però encara no l'hi han posat

Amb la decisió del Consell Insultar, les famílies renoven la concessió aquest any, però no és clar que passarà l'estiu vinent.

En el rerefons de la polèmica hi ha el debat sobre l'èxit de l'illa i el futur d'una economia basada a donar servei al turisme i en com més visitants millor.

ARXIVAT A:
Illes Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut