Un porter fa guàrdia a la porta d'un hotel de Barcelona, encara obert malgrat la Covid (Europa Press/David Zorrakino)
Un porter fa guàrdia a la porta d'un hotel de Barcelona, encara obert malgrat la Covid (Europa Press/David Zorrakino)

Els fons d'inversió, a la caça d'hotels de Barcelona amb el cartell d'"en venda"

Sobre la taula hi ha operacions de compravenda per 2 o 3 milions d'euros i d'hotels més exclusius per més de 150 milions

Cristina HerranzActualitzat

Els hotels del passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal, ubicats al centre més exclusiu de Barcelona, són un autèntic caramel aquestes setmanes per als fons d'inversió. Una quarta part dels hotels de la ciutat estan tancats, i molts tenen greus problemes de caixa. Ara mateix, dels 438 hotels que hi ha a Barcelona, n'hi ha oberts 124, un 28%, però amb ocupacions mínimes perquè no hi ha turisme. Això ha fet créixer l'interès dels inversors internacionals, que s'han llançat a la caça d'oportunitats.

"Hi ha molt capital interessat a invertir a Barcelona i a Catalunya, tant a la costa com en nuclis urbans" explica Simo Oussidhoum, assessor i analista financer del sector hoteler i senador del World Business Angels Investment Forum. El problema a Barcelona és que, diu, el mercat està sobrevalorat: "Els hotelers volen vendre a preus de 2018 i 2019, i això no pot ser. Ara mateix, el preu de les habitacions ha caigut un 30%".

Miquel Laborde, soci fundador de l'Agència de Patrimoni i Inversió Laborde Marcet, admet que "hi ha descomptes, però no són tan significatius com perquè apareguin els anomenats fons voltor, que són els que compraven als bancs paquets d'edificis residencials a preus baixos".
 

"En el sector hoteler, no hi ha pràcticament fons voltor. Els inversors interessats a comprar hotels són els grans fons d'inversió de sempre nord-americans, asiàtics i europeus --alemanys o suecs."

Segons Laborde, a alguns fons els interessa "comprar, reformar i revendre aviat, i d'altres busquen una rendibilitat a llarg termini, llogant l'hotel a l'antic propietari".
 

Treballadors tapien portes i finestres a l'Hotel Colón de Barcelona, tancat per la Covid
Treballadors tapien portes i finestres a l'Hotel Colón de Barcelona, tancat per la Covid (EFE/Enric Fontcuberta)

Una vintena d'hotels en venda

L'Hotel Fairmont Barcelona Rey Juan Carlos I és un de la vintena d'hotels que ha penjat el cartell d'"en venda", segons fonts del sector. N'hi ha de luxe i també hotels més petits d'una, dues o tres estrelles, ubicats en barris com l'Eixample, Sants o Ciutat Vella.
 

Ara mateix hi ha diverses operacions sobre la taula: des d'uns 2 o 3 milions d'euros per hotels de dos o tres estrelles fins a 150 milions per grans hotels de luxe. També hi ha fons interessats  comprar hostals, pensions, hotels boutique i fins i tot masies de Catalunya. 

Aquests dies, a internet, plouen els anuncis d'hotels en venda. Hotels per 16, 18 o 30 milions d'euros. Hi ha qui s'ofereix fins i tot a comprar hotels amb deute. Però els experts asseguren que sovint no totes les ofertes són reals, i només serveixen per escalfar el mercat. La majoria d'operacions es juguen a través d'agències financeres especialitzades en què les gestions es fan amb absoluta discreció. És el cas de l'agència Cushman & Wakefield, que ara mateix té diverses operacions sobre la taula.
 

Un vianant pels carrer de Barcelona, buits de gent per les restriccions pel coronavirus
Un vianant pels carrers de Barcelona, buits de gent per les restriccions pel coronavirus (Europa Press / David Zorrakino)

"El moment en què ens trobem és de tensió comercial entre venedor i comprador: els fons d'inversió pressionen per comprar més barat, amb molts més descomptes, i els hotelers es resisteixen a malvendre. En les properes setmanes, veurem operacions ja firmades", assegura Bruno Hallé, soci i codirector d'Hotels de Cushman & Wakefield. 
 

"El risc que els hotels caiguin en mans de fons d'inversió és que es despersonalitzi l'atenció. Ara mateix, un 80% de la planta hotelera a Espanya i Catalunya és propietat de famílies i petits empresaris. Els fons no fan una mala gestió, però sovint tenen una altra missió. Canviarà el carinyo i la dedicació que aboquem des de fa anys als nostres negocis", explica Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. 

Els crèdits ICO i els ERTO han estat un salvavides temporal, però si no es reactiva l'activitat turística aviat, el sector hoteler preveu una pluja d'hotels en venda pròximament.

ARXIVAT A:
TurismeMercat immobiliari
Anar al contingut