Els focs deixen un paisatge desolat (EFE/Domenech Castelló)

Els focs al País Valencià, en xifres: més de 20.000 hectàrees cremades i 3.000 desallotjats

Més d'un miler d'efectius han treballat aquest dimecres en les tasques d'extinció dels incendis, que a la Vall d'Ebo han comptat amb l'ajuda de la pluja

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Una pluja intensa ha permès aquest dimecres a la tarda assegurar el perímetre de l'incendi de la Vall d'Ebo, on el foc ha cremat gairebé 11.500 hectàrees. Les autoritats confien que pugui quedar estabilitzat al llarg d'aquest dijous.

La pluja també ha arribat, encara que molt minsa, en l'altre gran incendi del País Valencià, el de Begís. Allà el foc continua del tot descontrolat i ja ha cremat gairebé 10.000 hectàrees.

Tots dos focs han estat provocats per llamps. El del sud d'Alacant, a la Vall d'Ebo, crema des de dissabte. Ha calcinat 11.500 hectàrees a la Marina Alta, el Comtat i Safor i s'ha convertit en el pitjor incendi al País Valencià de l'última dècada. El foc afecta un perímetre de 80 quilòmetres, molt difícil d'abastar pels equips d'emergències, que reconeixen que hi ha zones on no han pogut accedir.

L'altre, el de Begís, a Castelló, crema des de dilluns i s'ha revifat de forma espectacular en les últimes hores. Només en la nit de dimarts a dimecres, el perímetre s'ha doblat, fins als 50 quilòmetres actuals, i les hectàrees cremades han passat de 800 aquest dimarts al vespre, a 4.000 dimecres al matí, 6.000 aquest migdia i 9.900 aquesta tarda.

Entre tots dos incendis, doncs, ja s'han calcinat més de 21.400 hectàrees. Més de 22.200 si se sumen les 800 que s'han cremat en l'incendi de les Useres, també a Castelló, estabilitzat des d'aquest dimarts.


El foc s'acosta a l'autovia A-23, que uneix València amb Saragossa, i ja ha obligat a tallar dotze carreteres, l'última, la CV-715 en direcció Sagra.


Més de 3.000 persones desallotjades o confinades

L'avanç de les flames, els canvis constants de vent i la intensitat del fum han obligat a desallotjar o confinar en pocs dies més de 3.000 persones --1.500 a la Vall d'Ebo i 1.500 a Begís--.

La majoria s'han allotjat a cases de familiars i amics i una vintena han passat la nit als albergs habilitats a Muro d'Alcoi i Pego. A l'espai provisional gestionat per la Creu Roja a Pego hi han passat, aquest dimecres, més de 130 persones per menjar, descansar o demanar ajuda o informació.

El foc de Begís s'ha estès aquesta nit al municipi de les Alcubles i ha passat, doncs, de la comarca de l'Alt Palància a la dels Serrans, ja a la província de València.

La situació semblava més o menys encarrilada fins a les 2 de la matinada, quan el vent ha virat de forma inesperada i ha obligat els bombers a canviar d'estratègia i a desallotjar, a correcuita, el municipi de Sacanyet.

Unes hores abans s'havia evacuat els pobles de Teresa, Begís i Toràs. A Viver s'ha desallotjat un càmping, s'ha habilitat un alberg al pavelló per acollir les persones desallotjades i s'ha demanat a la resta de la població que es confini a casa.

El canvi de vent ha revifat l'incendi de Begís (EFE/Domènech Castelló)

Els focs, "absolutament actius"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reconegut aquest dimecres que la situació "continua sent preocupant" i que els focs segueixen "absolutament actius".

Més d'un miler d'efectius treballen en les tasques d'extinció, on són claus els mitjans aeris. N'hi ha 45 sobrevolant la zona aquest dimecres, 25 per lluitar contra el foc a Begís i una vintena més a la Vall d'Ebo.

Del miler de bombers i agents forestals desplegats sobre el terreny, 300 efectius ho estan a Begís, on les condicions han empitjorat.

El ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que disposen de "mitjans suficients", però ha reconegut que depenen d'un canvi en les condicions meteorològiques per poder controlar el foc.

Grande-Marlaska ha reconegut que "no es pot ser optimista", perquè "a la tarda semblava que anava millor, va variar el vent i hi va haver una situació d'emergència important", però confia en una millora de les condicions meteorològiques perquè "es pugui passar de les tasques de defensa a les tasques d'atac al foc".

El ministre de l'Interior ha agraït la feina de tots els equips que treballen en les tasques d'extinció, no només els del País Valencià i els enviats pel govern espanyol, sinó també els que han vingut de l'Aragó, Castella-la Manxa, Múrcia i Catalunya per lluitar contra el foc.

Catalunya hi ha enviat dos avions de vigilància i atac i un helicòpter bombarder per ajudar a combatre l'incendi.

L'incendi a la Vall d'Ebo crema des de dissabte (EFE/Natxo Frances)

Terreny difícil i vents canviants

Les principals dificultats dels equips d'emergència per atacar el foc són l'orografia del terreny, que no permet accedir a peu a moltes de les zones afectades, i els canvis continus i sobtats dels vents, que han donat més d'un ensurt als equips d'emergència.

Segons han explicat en un comunicat els bombers de Castelló, "el comportament extrem del foc" ha calcinat un camió de bombers i ha deixat ferits dos bombers de la Diputació de Castelló i un agent forestal de l'Aragó.

"L'orografia del terreny és tremendament dura, amb barrancs profunds, una massa forestal espessa i la presència de llogarets i urbanitzacions disseminats al territori, que també s'han vist amenaçats."

A Toràs, on es va desallotjar la població pel canvi de vent, és on es van viure alguns dels moments més dramàtics. Els bombers de Castelló han difós imatges on es veu la virulència del foc i com van haver de fugir de les flames:

 

 

L'incendi de Begís també ha provocat una desena de ferits entre els passatgers d'un tren que es va aturar a Caudiel en acostar-se les flames al comboi.

Segons Renfe, alguns passatgers haurien saltat del vagó, tot i els avisos de no sortir-ne, mentre la maquinista creuava el tren per fer-lo tornar enrere, cap a Sagunt.

Sis passatgers continuen hospitalitzats amb cremades, tres en estat greu.

El de la Vall d'Ebo comença a frenar-se

Després de quatre dies molt complicats, l'incendi de la Vall d'Ebo sembla que comença a frenar-se. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha explicat aquest dimecres que "el foc no ha avançat en les mateixes dimensions que les altres nits i s'està esperançat a almenys anar treballant en una estabilització".

Ara confien que les possibles pluges i l'augment de la humitat previstos ajudin a les tasques d'extinció, si el vent no torna a canviar de direcció.

ARXIVAT A:
IncendisPaís Valencià
Anar al contingut