Barcelona

Els fisioterapeutes anuncien aturades en protesta contra el decret de teràpies naturals

El decret de teràpies naturals aprovat el 30 de gener continua provocant posicions totalment contraposades entre els col·lectius implicats. El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha anunciat una aturada de quinze minuts de tots els seus professionals, uns 7.000 a tot Catalunya, per dimarts de la setmana que ve. Consideren que el decret fomenta l'intrusisme i equipara professionals amb títol universitari amb persones que només seguiran uns cursos de 300 hores. D'altra banda, els estudiants de fisioteràpia faran demà una jornada de vaga.

Actualitzat
A la protesta hi estan convocats els estudiants de les 33 universitats i escoles que imparteixen a Espanya la diplomatura de fisioteràpia, així com tots els professionals d'aquesta especialitat, que cessaran "simbòlicament" la seva activitat entre les 12.00 i les 12.15 hores.

El degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), Daniel Jiménez, ha assegurat que la protesta compta amb el suport de les principals organitzacions col·legials de fisioterapeutes i ha dit que aquesta mobilització és només la primera d'un conjunt d'accions, incloses les legals, que es desenvoluparan en els pròxims mesos en protesta per l'aprovació d'aquest decret.

En aquest sentit, Jiménez ha dit que el bufet d'advocats Quatrecasas ja està preparant el recurs a un text que, segons la seva opinió, "està agafat amb pinces jurídicament", ja que regula de "forma oculta" alguns títols, cosa per a la qual la Generalitat no té competències, i "atempta directament els àmbits competencials dels propis fisioterapeutes".

El degà ha subratllat que el decret, el primer que regula aquestes activitats a Espanya, equipara els professionals de la salut amb títol universitari, com són els fisioterapeutes, amb persones sense titulació oficialment reglada, cosa que "lesiona els drets dels professionals" i "posa en perill la salut dels ciutadans". 

Més de 35.000 firmes contra el decret

D'altra banda, un altre escenari del mateix conflicte ha estat a la seu del sindicat UGT, on la consellera de Salut, Marina Geli, ha rebut 38.000 firmes de professionals i usuaris de teràpies naturals en què demanen una regulació europea. A la reunió que ha mantingut amb els professionals autònoms, aquests li han expressat alguns dubtes que tenen sobre el desplegament del decret.

El decret regula els tres grans grups de teràpies naturals, com són la medicina tradicional xinesa; el naturisme i l'homeopatia, que es basen en l'ús de plantes medicinals, i les teràpies manuals, amb els diversos tipus de massatges.

A Catalunya, segons un estudi del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el 67% dels pacients crònics utilitzen algun tipus de teràpies naturals, i entre la població general, al voltant del 30% les han utilitzat alguna vegada a la vida.
Anar al contingut