Els fiscals critiquen Sánchez per dir que depenen d'ell i afirmen que són independents
El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de campanya (EFE)
Madrid

Els fiscals critiquen Sánchez per donar a entendre que depenen del govern espanyol

Les dues associacions majoritàries afirmen que són "independents" i que "només depenen de la legalitat"

RedaccióActualitzat

"Em comprometo avui i aquí a tornar Puigdemont a Espanya i que rendeixi comptes davant la justícia espanyola."

Ho va dir el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, en el debat d'aquest dilluns per les eleccions del 10N.

Aquesta promesa electoral va ser molt qüestionada per l'aparent vulneració de la separació de poders que comporta la seva literalitat.

Va ser precisament Carles Puigdemont qui aquest dimarts va exposar-ho de manera més crua: va dir que Sánchez només té dues maneres de complir-la, i que totes dues són il·legals.
 

Contestar amb una pregunta

Preguntat per aquesta qüestió aquest dimecres, però, el líder del PSOE s'ha refermat en la promesa, limitant-se a contestar amb una altra pregunta:

"La Fiscalia de qui depèn?"

L'entrevistador, de RNE, li ha contestat que del govern espanyol, i Sánchez només ha afegit: "Doncs ja està."

 


Els fiscals ho neguen

Malgrat que no ha estat molt clara, a les associacions de fiscals d'Espanya no els ha agradat gens aquesta afirmació.

Les dues més importants han reaccionat ràpidament, fent referència explícita a les paraules de Sánchez, i negant que hi hagi una dependència jeràrquica entre el govern espanyol i la Fiscalia.

L'Associació de Fiscals, considerada conservadora, ha emès un comunicat en què afirma que la Fiscalia és "independent" i que "només depèn de la legalitat":

"La Fiscalia no compleix ordres del govern i lamenta el desconeixement de les funcions conferides al Ministeri Fiscal per part de qui fa aquestes manifestacions, que no s'ajusten a la realitat i generen en la ciutadania una confusió inacceptable."

Per la seva banda, la Unió Progressista de Fiscals ha afirmat al seu perfil a Twitter que la Fiscalia és "autònoma del govern", que no li pot donar ordres, perquè el Ministeri Fiscal és autònom del govern: 

 

"Potser vol dir saltant-se la llei"

Una altra entitat que agrupa membres de la Fiscalia, la minoritària Associació Professional i Independent de Fiscals, ha estat més dura, i ha suggerit que potser Sánchez té pensat "saltar-se la llei":

 

La Fiscalia defensa els fiscals del Suprem

La Fiscalia General de l'Estat ha emès un comunicat en què defensa l'actuació "imparcial" dels fiscals de la causa de la sentència del procés:

"Totes les actuacions desenvolupades pels fiscals en la causa especial 3/20907/2017 del Tribunal Suprem, com la resta de les que fan diàriament els fiscals, s'han produït en l'àmbit de l'autonomia funcional del Ministeri Fiscal i amb subjecció als principis constitucionals de legalitat i imparcialitat." 

 

Crítiques dels partits l'oposició

Els partits polítics també han criticat Sánchez: el PP ha defensat l'autonomia de la Fiscalia, i ha assegurat que sempre ho respectaran.

El seu líder, Pablo Casado, en campanya a Barcelona, ha assegurat que si fos veritat el que ha dit Sánchez, ja hauria d'haver actuat contra el president de la Generalitat:

"Quan avui Pedro Sánchez diu que és el govern el que dona instruccions o mana sobre la Fiscalia, jo, si m'ho cregués, hauria de preguntar-li: 'I llavors perquè la Fiscalia General de l'Estat no està actuant ja contra el senyor Torra?'"

"Si veritablement no és així, com diuen els fiscals, el que espero és que el govern, com vam fer nosaltres, doni suport a l'acció de la Fiscalia General de l'Estat."

Per la seva banda, el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha ironitzat sobre la hipotètica imatge de Sánchez segrestant Puigdemont a Waterloo:

"Però com? En un helicòpter, com els GEO, Pedro Sánchez despenjant-se a Waterloo i pujant Puigdemont a l'helicòpter? Si Puigdemont ve a Espanya és perquè els jutges espanyols i els jutges belgues s'han posat d'acord per a una extradició o per a una entrega. Però a la Unió Europea hi ha separació de poders, i això Pedro Sánchez ho sap."

I el líder de Ciutadans, Albert Rivera, també en campanya electoral, ha defensat la independència i la feina dels fiscals:

"Efectivament, la Fiscalia ho hauria de ser, i em consta que hi ha molts fiscals que volen treballar independentment, però no podem tenir un president llençant per terra la feina de fiscals, advocats de l'estat, jutges, funcionaris, gent que em consta que es juga la vida i el tipus precisament per defensar la democràcia."


"Tot per frenar l'independentisme", "escàndol permanent"

Membres destacats del partit liderat per Puigdemont, Junts per Catalunya, han reaccionat amb indignació.

És el cas del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha considerat que les afirmacions de Sánchez mostren l'"escàndol permanent" d'un estat "hereu del franquisme":

La cap de llista d'aquesta força política per Barcelona a les eleccions del 10N, Laura Borràs, ha assegurat que el que ha dit Sánchez "certifica" la "inexistència" de la separació de poders a Espanya:

 

 

Calvo: "La Fiscalia no és poder judicial"

Per la seva part, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha matisat l'afirmació de Sánchez, però ha defensat que la Fiscalia "no és poder judicial":

"Res té a veure la separació de poders amb el ministeri fiscal, que és un òrgan que està enquadrat en l'àmbit del poder judicial, no és poder judicial. El fiscal, o la fiscal general de l'Estat qui el nomena a Espanya, segons l'article 124 de la Constitució, qui el nomena? El govern. I a la resta de les democràcies també, així que té un vincle important amb les decisions de política criminal del govern a totes les democràcies del món."

Després de totes les crítiques, poc abans de les 3 de la tarda el president en funcions també ha matisat a Twitter la seva insinuació d'aquest matí.

Sánchez ha dit que defensa el paper de la Fiscalia i que treballarà perquè la justícia "pugui jutjar (Puigdemont) amb imparcialitat":


Puigdemont: "Es torna a equivocar"

Carles Puigdemont no ha trigat gaire a contestar Sánchez: ha negat que sigui un "pròfug" i li ha suggerit que torni a provar de rectificar "la seva greu relliscada":


L'hemeroteca: Sánchez es contradiu 

Les declaracions de Pedro Sánchez contradiuen la defensa aferrissada que ell i altres membres del seu executiu van fer fa un any. Aleshores, en plena negociació dels pressupostos, ERC condicionava el seu suport al fet que la Fiscalia canvis de criteri sobre els líders independentistes empresonats, i Sánchez i el seu entorn proclamaven que la Fiscalia era independent i que el govern no li podia donar instruccions.

El #fetsOfakes, l'espai de verificació del "Catalunya migdia" de Catalunya Ràdio, ha recollit algunes de les declaracions, com ara les de Sánchez el 3 de setembre 2018: 

"El govern respectarà la legalitat. I la legalitat significa respectar l'autonomia del poder judicial i de la Fiscalia General de l'Estat. El govern és clar: l'autonomia de la Fiscalia General de l'Estat està reconeguda a la Constitució."

En el judici la Fiscalia va mantenir l'acusació de rebel·lió, a diferència de l'Advocacia de l'Estat, que va enquadrar els fets en la sedició. Tres setmanes després, va ser destituït l'advocat de l'Estat que volia mantenir la de rebel·lió.

En aquell moment, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va dir que el canvi de criteri de l'advocacia no era cap gest envers els independentistes, sinó que responi a "paràmetres tècnics i jurídics". 

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut