Barcelona

Els farmacèutics portaran la rebaixa dels medicaments als tribunals perquè s'ha aplicat de la nit al dia

Avui entra en vigor l'ordre ministerial que obliga a rebaixar el preu de més de 4.200 medicaments. L'abaratiment dels fàrmacs que tenen almenys un genèric es fa doncs, de la nit al dia, i això podria generar desabastiment d'alguns productes a les farmàcies. Els farmacèutics no estan d'acord amb la norma perquè els generarà importants pèrdues econòmiques i la portaran als tribunals. Han reclamat reiteradament un període de convivència entre preus antics i nous, i des de l'administració (tant la catalana com l'espanyola) s'admet que hi poden haver problemes d'abastiment. Amb tot, asseguren que en cap cas això tindrà incidència per als pacients.

Actualitzat
Les farmàcies es veuen obligades a vendre 4.237 medicaments a un preu rebaixat a partir d’aquest dijous en compliment de l’ordre ministerial inclosa en la llei de garanties i ús racional del medicament. Amb aquesta norma el sistema nacional de salut podria estalviar-se fins a 640 milions d'euros anuals, però en canvi, els farmacèutics podrien perdre uns 12.000 euros l’any a cada farmàcia davant el fet que no s’hagi establert cap període de convivència dels preus nous i els antics.

Així, els farmacèutics hauran de vendre els medicaments rebaixats a partir d’ara, però els laboratoris els poden haver venut a un preu més alt fins aquest mateix dimecres. Així, la diferència entre el preu de compra i de venda per part del farmacèutic els pot generar pèrdues econòmiques que la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols ja s’ha encarregat de criticar, i és que hauran de tornar-los a les distribuïdores, que els cobraran un recàrrec per la gestió. Per això, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya ha anunciat que recorreran la norma.

Però aquest no és l’únic problema que detecten els farmacèutics arran de la nova normativa. Alerten també que en moltes farmàcies s’hi poden produir problemes de desabastiment de medicaments. L’avís no és debades perquè fins i tot el Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut de la Generalitat han admès que, efectivament, hi poden haver “problemes puntuals” en aquest sentit.

Amb tot, les administracions recorden que el sistema de distribució de fàrmacs a Espanya és un dels més avançats d’Europa, la qual cosa garantirà que es pugui actuar amb rapidesa per subministrar estoc a les farmàcies que es puguin quedar sense medicaments. Així, asseguren que els pacients no notaran els problemes que pugui generar l’entrada en vigor de la nova normativa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut