Els factors ambientals provoquen canvis genètics que es transmeten de generació en generació

Avenç mèdic que permetrà aprofundir en tractaments més personalitzats per a malalties com el càncer

RedaccióActualitzat

Ja fa anys que s'ha obert una línia recerca que estudia com els factors ambientals --com el clima, el tabac o la dieta-- poden provocar canvis genètics que afectaran la descendència.

Ara, un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica, de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol ha pogut demostrar com aquests canvis poden alterar l'epigenoma de fins a catorze generacions. Ho ha comprovat amb cucs: els canvis en l'epigenètica d'aquests animals s'hereten unes quantes generacions.

Ho van veure després de sotmetre a altes temperatures uns cucs que normalment viuen a vint graus, i això va comportar canvis als seus marcadors genètics, uns canvis que es van mantenir al llarg de catorze generacions de cucs, per poder-se adaptar al medi.

Això ajuda a explicar millor l'epigenètica, una mena d'etiquetes o marques que tenen els gens que faciliten, o bloquegen, l'accés a la informació genètica d'aquella cèl·lula.

 

 

Els canvis en aquests marcadors poden fer que dos gens exactament iguals puguin funcionar de manera diferent.

♦ Un estudi pioner per tractar pacients de càncer que no responen a cap tractament

En humans, això és difícil de comprovar perquè costa fer el seguiment a més d'una generació.

En altres mamífers, com rates o ratolins, sí que hi ha més evidències que els canvis ambientals - com fer una dieta alta en greixos o proteïnes - poden modificar els marcadors genètics, però només de la següent generació.

Ara acaben de descobrir que un dels mecanismes que fan que els trets epigenètics s'heretin és la duplicació cel·lular errònia.

Eduard Casas, investigador Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, explica l'abast d'aquest descobriment.

"El fet que els problemes durant la duplicació del genoma afecti també l'epigenètica pot ajudar a entendre moltes malalties com el càncer, on hi ha molts problemes epigenètics de regulació de gens que haurien d'estar silenciats i estan actius, o al revés."

Aquesta línia de recerca servirà per poder fer, en un futur, medicina molt més personalitzada contra el càncer.

L'estudi el publica avui la revista "Science Advances".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut