Els factors ambientals durant l'embaràs poden afectar la tensió arterial en la infància
L'entorn durant l'embaràs pot influir en la tensió arterial del nadó (Flickr)

Els factors ambientals durant l'embaràs poden afectar la tensió arterial a la infància

El fum del tabac i certs compostos sintètics poden provocar tensió arterial elevada a la infància, que representa un risc de patir el mateix a l'edat adulta

Xavier DuranActualitzat

La tensió arterial en els nens i les nenes pot estar condicionada pels factors a què estan exposats durant l'embaràs, segons un estudi dut a terme per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i publicat al "Journal of the American College of Cardiology".  

En l'estudi s'ha avaluat la relació entre més de 200 factors ambientals i la pressió sanguínia en la infància. Per això es van prendre dades de 1.277 nens i nenes i les seves mares de sis països europeus. L'avaluació es va fer durant l'embaràs i quan els nens i les nenes tenien entre 6 i 11 anys. En aquesta franja d'edat van participar en un examen clínic que va incloure la recollida de mostres de sang i d'orina i la mesura de la tensió arterial.

En total, es van avaluar 89 exposicions prenatals i 128 postnatals, dividides en tres grups: exposicions a l'aire lliure (contaminació atmosfèrica, condicions meteorològiques, espais verds, etc.), exposicions químiques (pesticides, metalls, plastificants, etc.) i factors relacionats amb l'estil de vida (dieta, activitat física, patrons de son, etc.).

Tabac, plastificants i peix

L'anàlisi estadística va permetre observar una associació entre diverses exposicions i més tensió arterial en nens i nenes. Entre les principals, destaquen l'exposició de les mares durant l'embaràs al fum del tabac o al plastificant bisfenol-A. Per això, a part de no fumar ni ser fumadora passiva, també es recomana a les embarassades no escalfar menjar al microones amb carmanyoles de plàstic. Aquestes associacions amb la tensió arterial elevada ja s'havien observat en adults en investigacions anteriors.

En la mateixa línia, els nivells elevats en sang de coure i d'àcid perfluorooctanoic (PFOA, un compost amb propietats antiadherents que es fa servir en olles, paelles, roba, etc.) estaven relacionats amb tensió arterial més elevada.

Una associació més difícil d'interpretar és la que relaciona el consum de peix, tant si durant l'embaràs les mares en mengen poc -menys de dues vegades per setmana- o molt -més de quatre. Aquesta és la hipòtesi de Charline Warembourg, investigadora d'ISSGlobal i primera autora de l'estudi:

"Sabem que el peix conté àcids grassos essencials que són necessaris i beneficiosos, però també que és una font d'altres compostos químics, cosa que potser contribueixi a explicar que ajustar la seva ingesta a dosis moderades sigui la pràctica amb millors resultats per a la tensió arterial."


Warembourg també destaca la importància de l'estudi, perquè "existeixen evidències que apunten que les persones amb una tensió arterial elevada durant la infància són més propenses a patir hipertensió en l'edat adulta".

La influència del disseny urbà

Alguns factors estan associats a menor tensió arterial. És el cas de l'exposició de nens i nens a una temperatura ambiental exterior més elevada. Però no tot té a veure amb els hàbits personals. La densitat de serveis al voltant del domicili matern durant l'embaràs també hi influeix. Xavier Basagaña, investigador d'ISGlobal i darrer autor de l'estudi, ho interpreta així:

"Els factors del disseny urbà, com ara la quantitat tendes, restaurants, parcs o parades de transport públic determinen la manera en què les persones fan servir la ciutat i es mouen per ella i són importants per a la salut perquè promouen l'activitat física i el contacte social."

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat al món i moltes estan directament relacionades amb la hipertensió. Pel que es desprèn de l'estudi, cal començar a tenir en compte els factors ambientals que hi influeixen ja durant l'embaràs.

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut