Les patates fregides hauran de contenir menys sal i greixos (Pixabay)

Els fabricants d'aliments processats es comprometen a reduir sal, greixos i sucres

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social vol lluitar així contra el sobrepès i l'obesitat

RedaccióActualitzat

Reduir el contingut de sucres, greixos i sal en aliments i begudes per lluitar contra l'obesitat i afavorir una alimentació més saludable. Aquest és l'objectiu dels vint convenis signats per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, amb les associacions que representen 398 empreses alimentàries i de begudes.

Es tracta d'un pla emmarcat en l'Estratègia de Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat (NAOS) de l'Agència Espanyola d'Alimentació i Nutrició (AESAN). L'objectiu és fomentar l'alimentació saludable, tant a casa com fora, i lluitar així contra el sobrepès i l'obesitat. A l'estat espanyol, el 54% dels adults té sobrepès i el 17% és obès. Entre la població infantil, el 40% té sobrepès i el 18% obesitat. Es troben entre els nivells més elevats d'Europa.

Les mesures afecten 13 grups d'aliments i begudes, entre els quals hi ha begudes refrescants, pastisseria, cereals, cremes, salses, gelats i plats preparats.

En total, hi ha més d'un centenar de mesures. En el cas dels sucres, la reducció oscil·la entre el 3,5% menys que s'haurà d'afegir al flam d'ou fins al 18% menys a la maionesa. Molts productes reduiran un 10% el seu contingut en sucres: iogurts, derivats càrnics, nèctars de fruita i cereals per esmorzar, entre altres.

La reducció de sal va del 5% en salses com el quètxup i en els aperitius fins al 16% en derivats càrnics i en la maionesa. Però en alguns casos pot variar. Així, les patates fregides no es troben entre els aperitius i hauran de reduir el contingut en sal en un 13,8%.

Finalment, els greixos saturats tindran reduccions d'entre el 5 i el 10%. Les més altes seran en aperitius salats i en els nuggets.

Tots aquests objectius s'han d'haver aconseguit el 2020.

Combatre desigualtats

La ministra ha cridat l'atenció sobre el risc sanitari d'una alimentació incorrecta i ha llançat aquesta afirmació:

"Les dietes poc saludables causen més morts i malalties a tot el món que el consum d'alcohol, tabac i drogues".

També ha explicat que el govern vol combatre les desigualtats en salut. Ha recordat que això requereix mesures socials i ha ofert dades de l'Enquesta Nacional de Salut:

"En famílies amb ingressos mensuals de 2.200 euros en amunt, l'obesitat és poc freqüent, d'un 4,6%. En canvi, en les rendes més baixes, té una incidència gairebé tres vegades superior, d'un 16%".

També ha apuntat que els menors de 4 a 14 anys de famílies amb rendes més baixes que prenen begudes ensucrades tres cops a la setmana o més quintupliquen els de famílies més acomodades".

Carcedo ha destacat la massiva adhesió voluntària de les empreses i ha reconegut l'esforç que han realitzat.

ARXIVAT A:
AlimentacióSalut
Anar al contingut