Barcelona

Els experts recomanen canviar la decoració del Saló Sant Jordi de la Generalitat

Els murals que decoren el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat daten dels anys 20, en plena efervescència nacional catòlica i del feixisme a Europa

Antoni d'ArmengolActualitzat

Els experts, una vintena de professors, catedràtics i experts en patrimoni com Eduard Carbonell, Josep Serra o Núria Llorens, no parteixen de zero. Els governs de Jordi Pujol i Pasqual Maragall ja van elaborar informes on es recomanava una reinterpretació decorativa de la sala més noble del Palau. Les pintures actuals daten dels anys vint del segle passat, en plena efervescència nacional catòlica i del feixisme a Europa.

Segons Eduard Riu-Barrera, historiador i membre de la comissió d'experts que s'ha creat, els murals del Saló Sant Jordi no són pintura artística, "és ideològica, molt connotada, d'autors secundaris" que a més a més "té la mala fortuna d'ocultar una anterior decoració de molta més vàlua artística".

 

I és que l'encàrrec que va fer la diputació de Barcelona -un cop liquidada la Mancomunitat de Catalunya per la dictadura de Primo de Rivera el 1923- pretenia que els murals fossin una lectura de la vinculació del Principat a la història d'Espanya.

"L'exaltació de la unitat històrica, política i religiosa de la nació espanyola, de la qual en formaria part Catalunya" com explica en el seu informe el catedràtic d'Història de l'Art Marià Carbonell i Buades.

I per això es van escollir escenes determinades, com el compromís de Casp, l'arribada de Colom a Barcelona davant els reis catòlics o la batalla de Lepant, que ara ocupen les voltes i parets de la sala.

 

 

Els diversos autors que les van pintar eren reconeguts artistes locals, entre els quals Mestres, Baixeres, Vidal-Quadras Barrau o Cabanyes, però –a banda del propòsit polític- l'estil resultava anacrònic enfrontat a les avantguardes artístiques de l'època.

La feina feta per aquests pintors, a més, va tapar l'obra molt més moderna que l'uruguaià Joaquim Torres García estava fent en aquells moments al Saló Sant Jordi. Els murals de Torres García, encàrrec del president Prat de la Riba, van quedar sota els nous murals fins que en època de Joan Antoni Samaranch, com a president de la Diputació, es va recuperar i restaurar per decorar altres sales del Palau.

 

 

Des de la restitució de Torres García a "mappings"

De fet, la primera reunió de la comissió d'experts s'ha fet aquest dilluns en la sala que acull actualment l'obra de Torres García. El president Quim Torra l'ha impulsada amb la voluntat que la decoració del Saló Sant Jordi sigui digna del segle XXI. Ara hauran de fer un calendari de treball i presentar propostes.

Una de les opcions, apuntada per Eduard Riu-Barrera, seria la instal·lació d'un sistema de "mapping", una tecnologia que permetria diversificar la decoració depenent també del tipus d'acte que es pogués fer a la sala, i que la fes més versàtil. Una altra opció, també esbossada per Riu-Barrera, podria ser "retornar la dignitat" i restituir les pintures de Torres García al Saló Sant Jordi, per al que van ser ideades i dissenyades.

ARXIVAT A:
ArtGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut