Interior d'una discoteca del centre de Madrid, on ara es pot anar a prendre's el vermut o a dinar (EFE / David Fernández)
Interior d'una discoteca del centre de Madrid, on ara es pot anar a prendre's el vermut o a dinar (EFE / David Fernández)
Madrid

Els experts posen en dubte l'evolució de les últimes dades de la Covid a Madrid

Una setmana després de decretar-se l'estat d'alarma, els experts alerten que les dades poden estar "distorsionades" perquè es fan menys proves PCR

RedaccióActualitzat

Avui, al conjunt d'Espanya, s'han comptabilitzat 222 morts més per Covid i un rècord de positius registrats, 15.186, la xifra més gran en tota la pandèmia.

Ara fa una setmana, el govern de Pedro Sánchez va imposar l'estat d'alarma a Madrid per contenir la Covid, davant les reticències del govern de la Comunitat de Madrid d'aplicar més mesures restrictives. I ara els experts alerten que les dades de l'evolució del coronavirus a Madrid s'han de posar en quarantena.

Saúl Ares, científic del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, considera "estrany" que ara els casos positius estan baixant de manera molt ràpida, sense seguir la tendència dels ingressos hospitalaris:

"El que és estrany dels últims dies és que estan baixant tant els ingressos com els positius, quan des del juliol les tendències diguem de positius i d'ingressos anaven iguals. Quan creixien, ho feien de la mateixa forma, s'anaven copiant les dues corbes. Ara, en canvi, d'uns dies cap aquí, els positius estan caient d'una forma molt més ràpida."

 


El retard en la notificació dels casos fa que les xifres de positius diàries mostrin una imatge molt allunyada de la realitat.

Per exemple, el 2 d'octubre es van declarar 1.005 contagis. La dada s'ha anat actualitzant i ara, en les estadístiques, la Comunitat de Madrid reconeix que, en realitat, aquell dia s'hi van detectar uns 3.200 casos positius.

 

Aquest decalatge es repeteix en dies posteriors. La conclusió a què arriben els experts és que les dades definitives acaben multiplicant per tres, de mitjana, les que es comuniquen inicialment.

Les xifres triguen setmanes a consolidar-se i tot això provoca que les dades d'incidència acumulada en els últims 14 dies estiguin per sota de les reals. Ho explica Daniel López-Acuña, exdirector d'Acció Sanitària en Situacions de Crisi de l'OMS:

"No és que sigui pròpiament una ocultació, però és una distorsió que es fa de la informació. Per començar, perquè s'estan fent moltes menys proves PCR."

El govern de la Comunitat de Madrid argumenta que el descens de les proves PCR realitzades s'ha compensat amb tests ràpids d'antígens, menys fiables i amb un protocol d'aplicació menys clar.

Els experts demanen que es deixi de banda la guerra de xifres entre el govern de la comunitat, i el govern espanyol, que s'actuï coordinadament, i que no es perdi el temps en debats polítics estèrils que generen incertesa a la població:

"Si no hi ha una unitat d'acció en les xifres, en les accions o mesures que es posen en marxa, el que es genera és una incertesa massa gran a la població, i també ajuda, probablement, a augmentar la mortalitat existent", diu Joan Carles March, professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública.

Per a Saúl Ares, estem davant "d'una epidèmia política", i demana fer més pedagogia amb la pandèmia i "deixar de tirar-se les xifres al cap".

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut