Vitòria

Els experts internacionals consideren que si el procés de pau basc es limita al diàleg govern-ETA "no funcionarà"

El lehendakari Juan José Ibarretxe ha assegurat que "la contribució internacional és essencial" per arribar a un acord polític a Euskadi. Ibarretxe ha fet aquestes declaracions després de reunir-se per segon cop amb un grup d'experts internacionals en la resolució de conflictes per buscar iniciatives que contribueixin al procés de pau al País Basc. En la roda de premsa posterior a aquesta trobada, el director del Centre de Resolució de Conflictes de la Universitat de Columbia, Andrea Bartoli, ha assegurat que en el procés de pacificació hi han d'intervenir totes les parts, i ha advertit que si només es desenvolupa entre l'Estat i ETA "no funcionarà".

Actualitzat

Ibarretxe ha afirmat que "com a lehendakari sempre comptaré amb la visió dels experts internacionals per avaluar-nos a nosaltres mateixos, encara que nosaltres hem de fer l'esforç principal".

El director del Centre de Resolució de Conflictes ha dit que Euskadi "es troba en un moment extraordinari" i ha afegit que el grup d'experts està "impressionat" per l'oportunitat del moment que es viu.

Bartoli ha actuat com a portaveu del grup d'experts internacionals en drets humans i resolució de conflictes que ha mantingut dues reunions amb el lehendakari i amb el coordinador general d'EB, Javier Madrazo. L'expert ha valorat el Pla de Pau i Convivència elaborat pel govern basc i ha afirmat que l'èmfasi en la defensa dels drets humans i en la memòria de les víctimes és "molt important".

El Pla de Pau i Convivència que s'ha estudiant en les reunions va ser aprovat pel govern basc el mes d'abril i remès al Parlament basc per rebre l'aportació dels grups polítics. Un aspecte destacat és la proposta de promoure una llei de solidaritat amb les víctimes del terrorisme.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut