UCI de l'Hospital Universitari de Bellvitge per a pacients de Covid (EFE/Toni Albir)
UCI de l'Hospital Universitari de Bellvitge per a pacients de Covid (EFE/Toni Albir)

Els experts demanen no relaxar restriccions, tot i la lleugera millora de les dades

El ritme de vacunació contra la Covid ha augmentat, però des de la Societat Espanyola de Virologia alerten que, si continuem igual, "arribarem al 70% a finals de l'estiu del 2023"

Actualitzat

Que hi haurà una quarta onada de la Covid es dona per fet, i l'únic dubte n'és la intensitat, amb l'amenaça de la variant britànica. Ara som en un moment vall de la corba, i hi ha poques variacions amb les dades que dona el Departament de Salut, amb una lleugera millora.

Hi ha 18 malalts menys a les UCI dels hospitals catalans, que ara atenen 544 pacients de Covid. També ha baixat en 114 el nombre de malalts hospitalitzats a planta.

S'han confirmat 1.544 positius nous i 28 morts més per aquest virus.

El risc de rebrot baixa 8 punts i se situa als 261. La velocitat de contagi ha baixat una centèsima i se situa en 1,02, és a dir, 100 infectats contagien una mitjana de 102 persones.


Preocupa la Setmana Santa

Que la velocitat de contagi estigui per sobre de l'1 no és una bona dada, "sobretot amb la incertesa de la variant britànica", alerta l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC Salvador Macip en una entrevista a Catalunya Ràdio. Considera que "hem de ser prudents" en relació amb el relaxament d'algunes restriccions a partir de dilluns.

"Quan les coses milloren, volem córrer", diu, i "no és el moment adequat", "amb la Setmana Santa a la cantonada, fa patir una mica, per dir-ho així, perquè ja sabem que ho farem malament, perquè està demostrat que en temporada de vacances ens relaxem més".

Un 2,5% de la població de Catalunya ha rebut les dues dosis de la vacuna
Un 2,5% de la població de Catalunya ha rebut les dues dosis de la vacuna (EFE/Juanjo Martín)

Falten vacunes

També està en contra de relaxar les mesures el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, davant l'augment de casos de la variant britànica.

En una entrevista al 3/24, aquest viròleg ha estat molt crític amb el ritme de vacunació, i demana que s'augmenti substancialment si es vol arribar a una immunitat de grup efectiva.

"La paraula clau no és vacuna, sinó vacunació", resumeix. Alerta, a més, que som molt lluny de l'objectiu, encara que ha augmentat el ritme: "el 70% de vacunació arribarà a finals d'estiu, però potser del 2023".

A Catalunya, més de 456.000 persones ja han rebut la primera dosi, i 190.000, la segona. Això representa que un 2,5% de la població ha rebut dues dosis, i un 6%, una, just quan fa dos mesos que es va iniciar la vacunació.

Des de dilluns s'han administrat més de 150.000 vacunes. En els últims dies s'ha posat la primera dosi a treballadors essencials i també a persones de més de 80 anys. El ritme de vacunació és d'unes 80.000 dosis a la setmana.

Als Estats Units, l'Agència Nord-americana del Medicament ja ha autoritzat una altra vacuna, la de Johnson & Johnson. La Unió Europea ha encarregat 400 milions de dosis d'aquesta cinquena vacuna.

Segons l'estudi que s'ha fet als Estats Units, té una efectivitat contra el coronavirus del 66% i una capacitat per evitar casos greus de la malaltia del 86%. Només necessita una dosi i pot estar tres mesos a temperatures entre 2 i 8 graus.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut