Barcelona

Els experts alerten sobre el perill que corren algunes obres de Gaudí

El manteniment i les obres que es fan en alguns edificis de Gaudí estan en qüestió. Directors de museus i especialistes del món de l'art alerten en un manifest del perill potencial que corren algunes de les obres de l'arquitecte modernista per les intervencions que s'estan fent. El manifest, impulsat pel Foment de les Arts i el Disseny (FAD), diu que estan en aquesta situació la cripta de la colònia Güell, el palau Güell, la casa Batlló i la continuació de la Sagrada Família. Demanen canvis en les intervencions que s'hi fan i fins i tot destitucions.

Actualitzat
"Deixem Gaudí tranquil!". Aquesta és la petició que fan els signants d'un manifest que alerta sobre la situació d'algunes obres d'Antoni Gaudí. Segons el text, ha arribat un punt que "les depredacions" que s'han comès en les obres de l'arquitecte exigeixen "prendre decisions valentes que posin fi a la contínua vulneració a la qual habitualment s'han vist sotmeses".

Els directors del Museu Reina Sofia, la Fundació Miró, la Fundació Tàpies, la Fundació Espai Guinovart, la Fundació Vila Casas, els presidents de la FAD i de l'Institut d'Estudis Catalans i els de la Fundació MACBA són només alguns dels entesos signants del manifest. Tots plegats insten els responsables de les obres, per petites que siguin les intervencions, a tractar els edificis "amb una mirada estricta i coneixedora que permeti consolidar l'obra sense vulnerar-la".

Colònia Güell, palau Güell i Sagrada Família

Els signants parlen de quatre obres concretes que estan en perill. A la cripta de la colònia Güell, demanen que els responsables encarregats de l'obra no segueixin actuant impunement i sol·liciten la intervenció de la Unesco o del Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos) perquè documentin "els danys rebuts" amb la finalitat de recuperar el que havia estat l'obra abans de les últimes intervencions. L'any 2002 es va fer una remodelació de la cripta que ha canviat el conjunt arquitectònic tal com el va dissenyar Gaudí.

Al palau Güell, els signants volen que es destitueixi immediatament l'arquitecte responsable del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).

Les paraules més crítiques i dures són per a la continuació de les obres de la Sagrada Família que afirmen que vulneren "les mínimes lleis democràtiques" perquè es fan "sense cap permís municipal" i amb un finançament inspirat en els temples expiatoris, "tan allunyat del pensament contemporani". La Sagrada Família només es pot construir amb el finançament d'almoines i donacions. A més, desqualifiquen "la pretensió d'una institució religiosa i privada d'expropiar la via pública i aturar la construcció d'una infraestructura tan important com l'AVE amb l'excusa de continuar explotant interessos que no corresponen a un país laic".
Anar al contingut