Cornellà

Els experts alerten dels trastorns dels infants que han estat testimonis de maltractaments

Més de 130.000 nens i adolescents a Catalunya estan exposats a la violència de gènere i, en molts casos, el fet de ser testimonis d'aquests episodis desagradables els deixa seqüeles importants. Molts d'ells presenten problemes de conducta, depressió o mal de cap o de panxa sense un diagnòstic físic. Els experts avisen a les famílies que passen per situacions complicades que evitin que els nens s'exposin a aquests episodis perquè, al contrari del que sovint es pensa, se n'adonen i pateixen molt pel que veuen. Al centre de salut mental de Sant Joan de Déu, a Cornellà, un grup d'especialistes es coordina per aplicar tècniques específiques per a aquests nens que són testimonis de violència.

Actualitzat
Els infants i els adolescents no són immunes als episodis de violència i maltractaments que puguin presenciar a les seves famílies. Ben al contrari, molts investigadors alerten que les agressions afecten tant els que les pateixen com els menors que en són testimonis.

Per això, els experts aconsellen a les famílies que travessen moments complicats que aïllin els infants i els joves d'aquests episodis. A més, en alguns centres s'apliquen tècniques per tractar els petits que han tingut aquestes experiències.

Un estudi del centre de salut mental de Sant Joan de Déu, a Cornellà, ha posat de manifest que la meitat de les mares de tots els seus pacients han patit violència psicològica i una quarta part, violència física. Això prova les seqüeles que poden deixar en els més petits els episodis de violència.

En aquests casos, dos de cada tres nens tenen problemes que van des del dèficit d'atenció fins a la hiperactivitat, l'estrès, mals de cap o de panxa. S'ha observat que la major part dels nens pateixen trastorns de conducta mentre que les nenes tenen més tendència a desenvolupar trastorns depressius.

En alguns casos, les situacions es poden reconduir tot i que alguns petits reconeixen que el que han viscut els marcarà per sempre més.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut