Els experts alerten del gel a la muntanya, causa principal dels últims accidents

Els experts recomanen no relaxar-se pel bon temps i portar el material adequat: grampons i piulet

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana hi ha hagut tres accidents de muntanya. Dos homes han mort i un altre ha quedat greument ferit. Tots tres accidents han tingut lloc entre el Ripollès i la Cerdanya amb un denominador comú: el gel.

Els experts del GRAE alerten de la perillositat de la neu en alta muntanya, que està gelada i compactada i rellisca molt.

Per aquest motiu, recomanen no relaxar-se pel bon temps i portar el material adequat: grampons i piulet. Alerten que les raquetes no són recomanables amb l'estat actual de la neu, que fàcilment es converteix en gel.

 

 

Francesc Martínez, sergent responsable del GRAE de Bombers de la Generalitat:

"Aquesta situació relliscosa que té la muntanya fa que qualsevol ensopegada, qualsevol situació en la qual cauries a terra i t'aixecaries, doncs agafes molta velocitat i és impossible d'aturar-se. I en tot el que són franquejos i terrenys en baixada no es poden utilitzar raquetes perquè és un element que no dona prou seguretat i cal l'ús del grampó per anar correctament."

 

Tres accidents de muntanya aquest dissabte

Els Bombers de la Generalitat van evacuar al migdia el cadàver d'un home de 55 anys, veí de Corbera de Llobregat, en una canal entre la Vall de Núria i el coll de Finestrelles, al municipi de Queralbs. Sembla que l'home va relliscar quan practicava raquetes i es va precipitar per una pala de neu d'uns 200 metres, segons les primeres valoracions.

 

 

A primera hora de la tarda, els Bombers van recuperar el cos d'un jove de 23 anys, veí de Roquetes, que va morir en precipitar-se uns 300 metres mentre practicava snowboard. Va caure per la canal del Cristall, al municipi de Montellà i Martinet.

 

 

Un ferit al pas de Gosolans

A última hora de la tarda, un home de 32 anys es va precipitar per una glacera mentre baixava del Pas dels Gosolans, a Montellà i Martinet, a la Cerdanya.

Es dirigia amb grampons cap al refugi Prat d'Aguiló quan va relliscar i va caure 200 metres pendent avall. Els Bombers el van localitzar passada la mitjanit, després d'una dura recerca, i el van traslladar a un centre hospitalari en estat greu.

Presentava diversos traumatismes, principis d'hipotèrmia i dificultat respiratòria.

 

 

Els encarregats de fer l'evacuació de les víctimes mortals i de l'home ferit greu van ser els efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) amb l'helicòpter de Bombers de la Generalitat, juntament amb agents de la Unitat d'Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut