Els experts, a favor de relaxar l'ús de mascareta en exteriors, però amb prudència

Molts opinen que no s'haurien de posar mesures diferents per a vacunats i no vacunats perquè seria molt difícil de controlar

RedaccióActualitzat

A mesura que s'acosta l'estiu i fa més calor, la mascareta és cada cop més un destorb. A més, el ritme de vacunació augmenta i la situació epidemiològica millora. Hi ha la sensació que estem avançant i que es podria començar a relaxar l'obligatorietat de portar mascareta, si més no a l'exterior.

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, opina: "Estem en una bona situació" per poder anar sense mascareta a fora. "Una altra cosa és en determinades situacions o espais interiors, que jo crec que encara estem lluny de poder-ho fer."

En països on ja s'han vacunat més persones, com Anglaterra -aquí, aquest dimarts s'ha obert la vacunació als més grans de 36 anys-, el relaxament de mesures ha passat per obrir els interiors dels pubs i restaurants, tancats fins ara, però no han canviat res respecte a l'ús de la mascareta, menys estricte que aquí.

"En interiors sempre és obligatori i en exteriors no ho ha sigut mai", explica la investigadora en immunologia viral de la Universitat Oxford Ester Gea-Mallorquí. "També és veritat que culturalment tenim força diferències: aquí [a Anglaterra], per exemple, no ens fem dos petons quan ens trobem, no ens abracem, les distàncies personals són molt més àmplies..."

En aquest país a l'exterior només es podien reunir grups de fins a sis persones. Ara aquesta xifra s'ha ampliat fins a 30. A l'interior dels locals, el màxim de persones per grup serà de sis.


Estats Units i Israel, els primers

Als Estats Units, l'obligació de portar mascareta s'ha aixecat, però només per als vacunats, tot i que es fa difícil controlar qui ho està i qui no. Molts experts opinen que no es poden posar mesures diferents per als uns i per als altres i que caldria esperar que la situació permeti que tothom deixi de portar la mascareta en exteriors.

Per Trilla, "una bona zona de confort seria, probablement, la vacunació del 50% de la població que es pot vacunar". I que les xifres d'incidència de coronavirus "estiguessin per sota de 100 i encara millor per sota de 50. Això seria fantàstic".

A Israel no és obligatori anar amb la boca i el nas tapats pel carrer des del 18 d'abril.

Mai abans en la història s'havia pensat en l'ús de la mascareta per a tota la població. Al principi de la pandèmia es va dir que no calia. Era quan encara no se sabia el paper dels aerosols i dels asimptomàtics.

"És veritat que quan es va considerar pensàvem: disposem de prou mascaretes per protegir el personal sanitari -que tenim clar que s'ha de protegir- i alhora tenir mascaretes per a 40 milions de ciutadans? Era una situació complicada per donar una instrucció que després probablement no es podia complir", explica Trilla.
 

Aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va insinuar que, davant la bona evolució de l'epidèmia, aviat es podran començar a relaxar mesures anti-Covid com l'ús de mascaretes a l'exterior.

Va dir que "d'aquí no gaires dies" es podria "reduir" l'ús de la mascareta a l'exterior, coincidint amb el bon ritme de vacunació, que fa que el percentatge de població immunitzada estigui creixent "prop d'un 1% diari".

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut