janquim / Barcelona

Els eurodiputats catalans creuen que a Espanya caldrà ordre judicial per tallar internet

Els eurodiputats catalans creuen que la normativa que acaba d'aprovar el Parlament Europeu només es pot aplicar a Espanya amb una interpretació que exigeixi una ordre judicial abans de tallar l'accés a internet a cap usuari. En declaracions al 3cat24, es mostren satisfets de la intervenció parlamentària per modificar la proposta del Consell. En realitat, la directiva aprovada no esmenta la intervenció del jutge, només diu que hi ha d'haver un procediment previ "just i imparcial" en què s'escolti a l'usuari. Però també és veritat que aquest procediment, ara com ara, no té a Espanya cap altra sortida que la intervenció judicial, si el govern no canvia la normativa abans dels 18 mesos de què disposa per fer-ho.

Actualitzat
Maria Badia (PSC) afirma amb contundència: "Hem aconseguit que no es pugui tallar la connexió a cap usuari sense una ordre judicial." I recorda que "els internautes estan protegits per la llei sobre mesures d'Impuls a la Societat de la Informació, que garanteix que només una autoritat judicial competent pugui prendre mesures restrictives." Badia es mostra satisfeta amb el compromís aconseguit, que "garanteix el dret dels consumidors i és jurídicament possible".

Aleix Vidal-Quadras (PP) ha manifestat que "la directiva pretén que, independentment de qui sigui l'autoritat encarregada de prendre la decisió de tallar internet, el procés previ sigui una obligació en tots els països i sempre respecti la presumpció d'innocència i el dret a la privacitat".

Vidal-Quadras sosté que "el text aprovat no avala la censura administrativa" i reitera que l'única interpetació possible per aplicar la norma a Espanya passa per la decisió judicial, "d'acord amb el que estableix la Constitució".

Inscrit al grup Liberal, l'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) recorda que van presentar esmenes per evitar que el tall a l'accés d'internet provingués del govern o de la policia. "Les emenes eren en la direcció que calgués una ordre judicial per garantir un judici obert i l'ús de la paraula dels acusats". Per Tremosa es tractava de "garantir la privacitat dels ciutadans".

Estar amatents a la norma espanyola

Els eurodiputats del grup Verds-ALE també han decidit al final donar suport al paquet de mesures tot i les seves reticències més acusades.

Raül Romeva (IC) exposa aquesta posició quan declara que "pels qui defensem la neutralitat de la xarxa, el text final és millor que l'original, malgrat que encara deixa massa marge per a una interpretació restrictiva d'aquests drets".

Oriol Junqueras (ERC) creu que el paquet aprovat és positiu "perquè garanteix la neutralitat de la xarxa amb una banda àmpla mínima per a tots els serveis" i destaca la pressió que ha exercit el grup parlamentari al que està adscrit.

Tots dos han expressat la seva convicció que "a partir d'ara caldrà estar atent a la manera com s'aplica la norma als Estats".
Anar al contingut