Washington

Els EUA són més a prop de la fallida perquè demòcrates i republicans són incapaços d'arribar a un acord

Només falten cinc dies perquè demòcrates i republicans es posin d'acord per evitar la suspensió de pagaments de la primera potència mundial, els Estats Units. El 2 d'agost és la data límit, però, de moment, els dos partits són incapaços d'arribar a un acord per prorrogar la capacitat d'endeutament de país. El món de les finances tremola pel que podria passar si les diferències es mantenen fins a l'extrem.

Actualitzat
Si el dia 2 d'agost el Congrés dels Estats Units no autoritza un nou endeutament, el govern federal nomes disposarà de 172.000 milions de dòlars per pagar factures per valor de 307.000 milions, segons el Centre de Política Bipartidista. Els números, per tant, no quadren i els faltaran 135.000 milions de dòlars.

Els Estats Units podria pagar els interessos del deute, gairebé la meitat dels quals estan en mans estrangeres. També podria pagar les pensions, la sanitat per a majors de 65 anys i pobres, armament, i els sous de militars, veterans i funcionaris. Però es quedaria sense diners per a educació, l'administració de justícia, l'FBI, la seguretat de les centrals nuclears...

A mes, com que les agències de qualificació baixarien la nota del deute nord-americà, i el Tresor hauria de pagar més als inversors pels seus préstecs, la Reserva Federal apujaria el preu del diner, fet que provocaria la corresponent pujada d'hipoteques i interessos de les targetes de crèdit.

El 2 d'agost és la data límit perquè demòcrates i republicans arribin a un acord per evitar la fallida, però, de moment, ningú no cedeix. Els demòcrates volen que paguin els rics. Els republicans volen un govern que no gasti més del que ingressa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut