Segons la Casa Blanca, l'enviament de tancs vol mostrar un "compromís a llarg termini" amb Ucraïna (Reuters)

Els EUA se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna i hi faran arribar 31 Abrams

L'anunci arriba després que Alemanya fes públic que enviaria 14 tancs Leopard 2 a Ucraïna

Redacció/AgènciesActualitzat

Els Estats Units han anunciat aquest dimecres que enviarà 31 tancs Abrams per donar suport a Ucraïna. Joe Biden s'ha repensat la negativa d'enviar els vehicles blindats al front.

Joe Biden ha declarat que "els EUA i Europa estan completaments units" per ajudar Ucraïna a defensar-se de la invasió russa. 

Rússia ja ha alertat que l'enviament de tancs és "extremadament perillós" i que portarà el conflicte "a un nou nivell de confrontació".

En un primer moment, Washington es va negar a exportar els seus tancs, malgrat les demandes de Kíiv. Al·legaven que tenien un manteniment molt complicat i que el combustible era car.

Ara, el govern dels EUA ha dit que farà entrenaments en un tercer país, que no ha concretat, perquè soldats ucraïnesos n'aprenguin l'ús i manteniment. Les maniobres començarien "immediatament".

Segons la Casa Blanca, l'enviament vol mostrar un "compromís a llarg termini" amb Ucraïna i una "forta unitat i determinació" de la comunitat internacional.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat míssils i avions de llarg abast, a banda dels tancs occidentals.

La decisió arriba després que Alemanya fes públic que enviaria 14 tancs Leopard 2 a Ucraïna; una decisió que tanca dies d'intens debat.

Si hi sumem els nord-americans, Ucraïna rebrà uns vuitanta tancs. N'hi faran arribar països com Polònia, que n'enviarà 14, Portugal (4), Noruega, els Països Baixos, Dinamarca, Finlàndia i Espanya.

Rússia adverteix del "perill" d'ajudar Ucraïna

L'ambaixador de Rússia a Alemanya, Sergei Netxaiev, ha afirmat aquest dimecres que l'enviament de tancs Leopard per part del govern Scholz és "extremadament perillós".

En un comunicat, ha indicat que la decisió "destrueix la poca confiança mútua" que hi havia entre els dos països i provoca un "dany irreparable" a les relacions bilaterals.

Ha afegit que la decisió d'Alemanya implica "la negativa final a reconèixer la responsabilitat històrica". 

 

Falten mesos perquè arribin

Els tancs Abrams encara trigaran "mesos" a arribar a Ucraïna i aniran acompanyats de vehicles blindats de recuperació, anomenats M88, segons alts funcionaris de l'administració Biden.

La xifra de 31 equivaldria, segons fonts de l'exèrcit, a un batalló sencer de tancs de les forces ucraïneses. El Departament de Defensa també busca la manera d'enviar equipament i combustible que requereixen els Abrams.

Joe Biden també ha conversat telefònicament, aquest dimecres, amb el canceller alemany, Olaf Scholz; el president francès, Emmanuel Macron, i els primers ministres del Regne Unit i d'Itàlia, Rishi Sunak i Giorgia Meloni.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut