Brussel·les

Els EUA no extradiran agents de la CIA perquè compareguin com a inculpats en un judici encara que Itàlia els ho demani

Els Estats Units no acceptaran la petició d'extradició d'Itàlia de 26 nord-americans, agents de la CIA, perquè puguin comparèixer com a inculpats en el judici sobre el segrest d'un clergue musulmà. Així ho ha dit a Brussel·les l'assessor legal del Departament d'Estat dels EUA John Bellinger. A mitjans de febrer, una jutge de Milà va inculpar 26 ciutadans nord-americans i alguns espies italians en el segrest a Itàlia, el 2003, de Mustafa Osama Nasr i el seu posterior trasllat a Egipte, on, segons la víctima, va ser torturat. El judici, que començarà el 8 de juny, serà el primer cas criminal dels anomenats trasllats secrets de suposats terroristes.

Actualitzat

"No extradirem cap oficial nord-americà", ha dit Billinger a Brussel·les després de reunir-se amb els seus homòlegs europeus. D'aquesta manera, els EUA han sentenciat que no acceptaran cap petició d'extradició dels seus ciutadans per part d'Itàlia. Aquestes declaracions arriben deu dies després que la jutge de Milà Caterina Interlani decidís obrir el judici oral contra els excaps dels serveis secrets militars d'Itàlia i contra els 26 agents de la CIA implicats en el segrest de l'imam de la mesquita de Milà.

Entre els processats hi ha l'antic cap del Servei per la Informació i la Seguretat Militar (SISMI) italià, Nicollo Pollari, i l'exnúmero 1 del servei de contraespionatge Marco Mancini, així com l'exresponsable de la CIA a Itàlia Jeff Castelli i el seu home de confiança a Milà, Robert Seldon Lady. 

En total, més d'una trentena de persones estan acusades del segrest de Mustafa Osama Nasr, "Abu Omar". Dues d'elles, però, han pactat la seva condemna després d'haver reconegut que van participar en els fets. Es tracta de Luciano Pironi, un caribinieri condemnat a nou mesos i deu dies de presó per haver participat directament en el segrest, i Renato Farina, un periodista del diari "Libero" que va confessar haver col·laborat amb els serveis secrets italians, condemnat a sis mesos per encobriment.

En qualsevol cas, i sigui quina sigui la posició nord-americana, el judici, que començarà el 8 de juny, serà el primer cas criminal dels anomenats trasllats secrets de suposats terroristes, un dels aspectes controvertits de la política antiterrorista de l'administració Bush.

El febrer del 2003, un grup de la CIA va capturar Abu Omar acusat d'estar relacionat amb activitats terroristes, i el va traslladar fins a la base nord-americana d'Aviano. Després, en un dels vols secrets de la CIA, l'hauria portat fins a una presó d'Egipte on, segons la víctima, va ser torturat.

L'imam Abu Omar, que fa poc va sortir en llibertat, té un sumari obert a Itàlia i, segons la fiscalia de Milà, seria un dels caps de l'organització terrorista Ansar al-Islam.

Anar al contingut