Brussel·les

Els EUA i els "quatre grans" d'Europa beneeixen la independència de Kosovo i Espanya s'hi oposa

Acord de mínims de la Unió Europea sobre Kosovo. Brussel·les deixa a cada estat la potestat de decidir pel seu compte si reconeix o no la independència del territori. França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit ja han dit que ho faran i Espanya insisteix que és una acció il·legal. De fet, el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha rebutjat reconèixer la independència de Kosovo i ha estat incisiu per influir en el posicionament de Brussel·les.

Actualitzat

La Unió Europea es limita a prendre nota que aquest diumenge l'Assemblea de Kosovo va adoptar una resolució que declara la independència del territori, però relega en cada estat membre la potestat de reconèixer o no el nou estat. Segons el ministre d'Exteriors d'Eslovènia, Dimitrij Rupel, la UE, com una unió d'estats, no pot reconèixer cap altre país, i aquesta tasca correspon a cadascun dels 27 membres europeus.

Rupel, després del Consell de Ministres de la UE, ha assegurat: "Tenim una posició comuna sobre els esdeveniments de Kosovo." De fet, la resolució recull bona part de les conclusions que havia presentat Espanya, amb algunes propostes de la presidència eslovena. El text insisteix que es tracta d'un cas únic i que no estableix cap precedent.

Espanya ha mostrat la seva oposició frontal al reconeixement de la declaració d'independència. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha assegurat que és un declaració unilateral, que "no té cap base legal internacional".

Reconeixements internacionals

Qui dóna suport a la independència de Kosovo és els Estats Units, França, la Gran Bretanya, Alemanya i Italia, entre altres. El president francès, Nicolas Sarkozy, enviarà avui mateix una carta en què reconeixerà el nou estat. També el titular del Foreign Office britànic, David Miliband, ha anunciat des de Brussel·les que faran costat al nou govern kosovar. També els Estats Units, a través de la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, han transmès "el reconeixement formal com a estat sobirà independent" i han felicitat "el poble de Kosovo en aquesta ocasió històrica".

Entre els països que, com Espanya, no reconeixen el trencament de Sèrbia, hi ha Xipre, Grècia, Eslovàquia, Bulgària i Romania. L'exrepública soviètica de l'Azerbadjan i el Vietnam tampoc reconeixen la independència de Kosovo.

Anar al contingut