Imatge d'una sala on s'aplica la injecció letal als presos (Foto: Reuters)
Imatge d'una sala on s'aplica la injecció letal als presos (Foto: Reuters)
Nova York

Els EUA es queden sense l'únic proveïdor del sedant per a les injeccions letals

La companyia farmacèutica Hospira, l'única que elabora el fàrmac utilitzat en les injeccions letals per a les execucions per pena de mort als EUA, ha anunciat que ha paralitzat la producció del químic. L'empresa ha explicat que les autoritats d'Itàlia, on té la planta, han requerit a la farmacèutica que asseguri que el producte no s'utilitza per a execucions. Hospira afirma que mai ha aprovat l'ús del seu farmacèutic com a injecció letal. Les autoritats d'Itàlia volen que l'empresa "controli el producte fins a la seva última destinació per evitar que sigui utilitzat en la pena de mort".

Actualitzat
Aquesta decisió arriba només un mes després que l'escassetat del químic en aquest país portés a les autoritats d'Oklahoma a executar a John David Duty amb un altre sedant, que s'utilitza habitualment per matar animals.

Segons alguns experts, el sedant utilitzat amb John David Duty augmenta el risc que el pacient quedi paralitzat però conscient quan se li administra el fàrmac, que, a més, causa molt de dolor i patiment abans de paralitzar el cor del condemnat.

Precisament, la falta del químic havia provocat el retard en quatre ocasions de l'execució de Duty. Aquest fet es podria reproduir en altres penes de mort que s'hagin d'aplicar a altres condemnats.

Ara bé, almenys dos estats nord-americans han intentat importar el sedant que necessiten d'una companyia britànica. Aquest intent d'abastiment no s'ha pogut arribar a produir per l'acció dels activistes que estan contra la pena de mort.
Anar al contingut