Washington

Els EUA declaren catàstrofe nacional el vessament de petroli al golf de Mèxic

El govern dels Estats Units ha declarat catàstrofe nacional el vessament de petroli al golf de Mèxic. Ara la Casa Blanca podrà mobilitzar més recursos i més efectius per intentar evitar un desastre ecològic. De moment ho intenten 70 vaixells i 5 avions de l'exèrcit. La taca de petroli prové d'una fuita sorgida de l'incendi i posterior enfonsament d'una plataforma petroliera que British Petroleum tenia al golf de Mèxic. La marea negra avança cap a les costes dels estats nord-americans de Louisiana, Alabama, Mississipí i Florida. El vessament podria convertir-se en el més gran de la història.

Actualitzat
El vessament de petroli al golf de Mèxic és molt a prop de les costes de Louisiana, on s'ha decretat l'estat d'emergència. El govern ha autoritzat l'exèrcit a sumar-se a les tasques per intentar controlar el vessament, que avança més ràpid del que estava previst. L'estat de Louisiana havia instal·lat 30 quilòmetres de barreres flotants per mirar de frenar la marea negra, però podrien ser insuficients per contenir el cru. El vessament creix a un ritme de 5.000 barrils diaris, és a dir, cada 24 hores s'aboquen 795.000 litres de cru. Això és cinc vegades més del que s'havia dit en un principi.

El president dels Estats Units, Barack Obama, segueix la situació de prop, ha explicat el portaveu de la Casa Blanca, Nick Shapiro. Washington ja ha advertit que qui assumirà els costos de la neteja serà British Petroleum, l'empresa que estava explotant la plataforma en el moment de l'accident.

Per mirar de frenar l'enorme marea negra -més gran que l'illa de Jamaica- s'ha començat a cremar el petroli que hi ha a la zona on estava situada la plataforma. L'objectiu és reduir la quantitat de cru que arribi a la costa.

Segons publica el diari "The Wall Street Journal", la plataforma petroliera no havia instal·lat un sistema de control remot per tapar els pous d'explotació, sistema que és obligatori a països com Noruega o el Brasil. Com que no disposava d'aquest mecanisme, els treballadors de la instal·lació no van poder aturar la sortida de petroli. Segons el govern dels Estats Units, seran necessaris almenys 90 dies per poder tapar la fuita, localitzada a 1.500 metres sota el nivell del mar.

Més de 400 espècies amenaçades

El golf de Mèxic és una zona amb un ecosistema de gran diversitat. Hi viuen balenes, dofins, més de 100 espècies d'aus diferents i la població de marisc més important de tot el litoral dels Estats Units. En aquestes aigües s'hi pesca el 50% de la producció de gambes salvatges, el 35% de crancs blaus i el 40% de les ostres que es consumeixen als Estats Units.

Precisament els criadors de gambes de Louisiana, el primer estat productor del país, han presentat una querella contra British Petroleum i li reclamen cinc milions de dòlars en concepte d'indemnització.

Els experts temen que el vent i les marees portin el cru cap a l'interior de les maresmes i albuferes del delta del riu Mississipí. Si això succeeix, la neteja serà molt complexa.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut