Els EUA compren gairebé tot el remdesivir, fàrmac eficaç contra la Covid-19

La farmacèutica nord-americana Gilead acorda la venda de mig milió de dosis al govern presidit per Donald Trump

RedaccióActualitzat

El govern dels Estats Units ha comprat gairebé tota la producció de remdesivir dels pròxims tres mesos.

En concret, tot el remdesivir que la farmacèutica nord-americana Gilead Sciences produirà aquest juliol i el 90 per cent del que la farmacèutica té previst produir els mesos d'agost i setembre.

Traduït en xifres, Gilead ha arribat a un acord amb el govern presidit per Donald Trump per vendre-li mig milió de dosis.

El remdesivir és un dels dos fàrmacs que fins ara s'ha demostrat eficaç per tractar persones que tenen la Covid-19.

En concret, ha ajudat els pacients hospitalitzats, però que no estaven greus, a recuperar-se més ràpid de la malaltia.

L'altre fàrmac és la dexametasona, que, provada al Regne Unit, ha reduït la mortalitat dels pacients més greus, aquells que necessitaven oxigen o un respirador.

L'altra gran diferència entre els dos fàrmacs és que la dexametasona és barata i fàcil d'obtenir perquè va ser desenvolupada fa 60 anys.

El remdesivir, en canvi, és un fàrmac recent, desenvolupat sense èxit per combatre l'Ebola; Gilead en té la patent i, per tant, és l'única empresa del món que pot fabricar-lo.

L'ús del remdesivir amb pacients de Covid-19 ja ha estat aprovat als Estats Units i al Japó, i s'espera que la demanda d'aquest medicament augmentarà en els pròxims mesos.

Aquesta decisió de Gilead ha disparat les alarmes dels experts, ara que les primeres 140.000 dosis de remdesivir facilitades per Gilead per fer assajos clínics arreu del món ja han estat exhaurides.

Andrew Hill, investigador a la Universitat de Liverpool, ha estat molt clar: "No en queda gens per a Europa".

Ara per ara, el remdesivir s'administra de manera intravenosa a pacients que estan en la fase inicial del desenvolupament de la malaltia, però que requereixen ingrés hospitalari.

 

Exterior de la farmacèutica nord-americana Gilead a Oceanside, Califòrnia (Reuters/Mike Blake)


Gilead està desenvolupant una versió de les dosis inhalables de remdesivir, que podrien ser utilitzades per pacients no hospitalitzats.


Nou rècord de contagis

Aquest acord entre Gilead i el govern presidit per Trump arriba el mateix dia que els Estats Units han assolit novament una xifra rècord de contagis de Covid-19 en un sol dia: més de 47.000.

Aquesta tendència a l'alça fa dies que es manté i diversos estats s'han fet enrere en la desescalada i han ordenat una altra vegada el tancament dels comerços que havien pogut tornar a obrir fa unes setmanes.

 

(CCMA)


Ja hi ha més de 2,6 milions de persones que han donat positiu de coronavirus als Estats Units, on la malaltia ja ha causat més de 127.000 víctimes mortals.

Amb tot, la xifra de morts per milió d'habitants continua sent inferior a la de països com França, Suècia, Espanya, Itàlia i el Regne Unit.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut