Madrid

Els etarres Portu i Sarasola es neguen a declarar davant l'Audiència Nacional

El jutge Baltasar Garzón i la fiscalia del jutjat número 5 de l'Audiència Nacional han rebut ja els informes de la policia i la Guàrdia Civil sobre els presumptes vincles de Batasuna amb Acció Nacionalista Basca i el Partit Nacionalista de les Terres Basques. Als 200 folis de l'expedient es plasmen les investigacions sobre el suposat desviament de les finances d'ANB a Batasuna o la presumpta dependència orgànica de l'una sota l'altra. També es té en compte el discurs de l'alcaldessa d'Hernani en què va lloar els etarres Igor Portu i Martín Sarasola. Precisament, Portu i Sarasola s'han negat a declarar i a col·laborar aquest dimarts davant l'Audiència Nacional per l'atemptat a la T-4 de Madrid, on van morir dues persones.

Actualitzat

Els dos etarres s'han negat a declarar davant el jutge Santiago Pedraz, com també a fer les proves cal·ligràfiques i de veu, i a reconèixer les imatges en què un d'ells surt de l'aparcament de la T-4 un dia abans de l'atemptat a l'aeroport de Madrid el 30 de desembre de 2006. Així doncs, Martín Sarasola s'ha mantingut en silenci quan el jutge li ha preguntat si era ell el que apareixia en les imatges del vídeo que van gravar les càmeres de seguretat de l'aparcament, en les quals sortia amb crosses i una mascareta. Per la seva part, Portu s'ha negat a fer la prova de veu per poder verificar si és la mateixa que va donar l'avís de bomba als bombers de Madrid.

Per a aquests atemptats, la fiscalia ha demanat l'ingrés a presó dels dos suposats etarres, a qui acusa d'un delicte d'estralls terroristes i de dos assassinats. Els dos, però, ja estan empresonats.

Paral·lelament, els informes policials sobre ANB i el PCTB i que, previsiblement, serviran de base per a la seva il·legalització ja s'han lliurat al jutge Baltasar Garzón. Els informes, que ocupen uns 200 folis i compten amb sis annexos, recullen les proves de la vinculació d'ANB amb ETA i Batasuna recopil·lats per la policia i la Guàrdia Civil en els últims mesos. Entre les proves, hi ha documents relatius a les finances del partit abertzale, que suposadament desviaria a Batasuna part dels ingressos que rep per la seva presència en les institucions.

L'informe també recull els documents que es van intervenir en l'operació contra la cúpula de Batasuna que es va portar a terme el passat mes d'octubre a Segura, on es constata la dependència d'ANB a la formació il·legalitzada. Si més no, així ho recull Garzón en la sentència de presó que va dictar contra la dirigent de Batasuna Marije Fullaondo, qui, segons el jutge, treballava per a EHAK però passava comptes a ANB.

També es té en compte en els informes el discurs de l'alcaldessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, en què va lloar les figures dels etarres Igor Portu i Martín Sarasola en la presentació de candidatures d'ANB a Pamplona. A més, ANB no ha condemnat cap dels atemptats d'ETA.

Amb els informes policials, la fiscalia de l'Audiència Nacional demanarà previsiblement ens els propers dies al magistrat que dicti la suspensió de les activitats d'ANB i d'EHAK. Després, la fiscalia i l'advocat de l'Estat instaran la il·legalització d'aquestes dues formacions davant la sala 61 del Tribunal Suprem.

Anar al contingut