La manifestació al pas per la Gran Via de les Corts catalanes (Ivan Martí)
Barcelona

Milers d'universitaris surten massivament als carrers de les grans ciutats per l'1-O

Se sumen, així, a les mobilitzacions que dimecres van començar els estudiants de Secundària per l'1-O

RedaccióActualitzat

Milers d'universitaris han secundat la vaga convocada a favor del dret a decidir i contra les mesures judicials i policials per impedir el referèndum. A la Universitat de Barcelona el seguiment de la vaga ha superat el 80% en la majoria de centres. L'activitat s'ha suspès completament a les facultats de Filosofia i de Geografia i Història. A la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació s'han cancel·lat el 90% de les classes. 

A la Universitat Autònoma de Barcelona no s'han impartit la majoria de classes en set facultats, i a les altres cinc el seguiment ha estat irregular. El seguiment també ha estat majoritari a la Universitat Politècnica de Catalunya en els diversos centres de Barcelona, Vallès, Manresa i Vilanova i la Geltrú. A l''Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona l'adhesió ha estat parcial, amb un tancament previ a la nit.
La Universitat Pompeu Fabra (UPF) s'ha sumat a les mobilitzacions i ha suspès l'activitat fins al dilluns.

Pel que fa a Secundària, la Conselleria d'Ensenyament ha xifrat en un 50,64% el seguiment de la vaga entre els estudiants de tercer i quart d'ESO, Batxillerat i cicles formatius de FP.
 

Aquesta resposta dels estudiants s'ha notat al centre de Barcelona i altres ciutats del país. Puntualment s'han concentrat a la plaça Universitat de Barcelona milers de persones abans de començar la marxa prevista, que ha enfilat cap a la Gran Via i la plaça Espanya i ha acabat a la plaça dels Països Catalans, davant de l'Estació de Sants. En arribar-hi, s'ha cantat "Els segadors" i s'ha repartit material de campanya del referèndum. Segons la Guàrdia Urbana, s'hi han aplegat 16.000 persones. Segons els organitzadors, 80.000.

En aquest vídeo, a la confluència dels carrers Gran Via amb Rocafort, cridaven "independència" i reaccionaven al pas dels helicòpters.

Un grup d'estudiants que participava a la manifestació a favor del referèndum de l'1-O ha pujat al mirador del centre comercial de Les Arenes i ha gravat aquestes imatges de plaça Espanya i la Gran Via.

 

Era la primera de dues jornades de vaga a les universitats. Els universitaris se sumen, així, a les mobilitzacions que aquest dimecres van començar els estudiants de Secundària per l'1-O.

La mobilització a Barcelona s'ha unit amb la marxa que per la seva banda han emprès els Bombers.

Els estudiants també han sortit a d'altres ciutats com Girona, on unes 2.500 persones han marxat pels carrers del centre de la ciutat. Alguns estudiants de Secundària han volgut arribar a la caserna de la Guàrdia Civil.

A Tarragona, uns 1.400 estudiants de la Universitat Rovira i Virgili han arribat fins a les portes del rectorat per expressar la seva protesta i el seu malestar pel fet que el rectorat no s'ha compromès a cedir espais per al referèndum.


Ahir a la nit, els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, hi havien començat una acampada i han preparat diverses pancartes amb lemes a favor de l'1-O.

I a Lleida s'hi han vist concentracions d'estudiants de Secundària.

Talls de trànsit

A primera hora del matí els estudiants de la UAB han fet una manifestació pel campus, custodiats pels Mossos d'Esquadra. Després, una cinquantena d'estudiants han tallat l'AP-7 durant mitja hora, cosa que ha provocat cues quilomètriques, tant a la mateixa autopista com a la B-30 i la C-58, segons el Servei Català de Trànsit.

Cap a quarts d'onze, els estudiants s'han començat a concentrar a l'avinguda Diagonal barcelonina.


Justament, a la comunitat universitària s'han adreçat els últims actes de campanya dels representants d'entitats sobiranistes i partits polítics. Fan una crida a una mobilització generalitzada aquest diumenge i demanen que els joves ajudin la gent gran i els donin la informació necessària perquè sàpiguen on els toca votar. També reivindiquen que no es faci cap pas enrere i que no es precintin col·legis.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut