La manifestació d'estudiants (ACN)
La manifestació d'estudiants (ACN)

Milers d'estudiants van de la plaça Universitat a la de Sant Jaume al cap d'un any de l'1-O

Diverses mobilitzacions i un gran seguiment universitari de la vaga convocada per la plataforma Universitats per la República

Actualitzat

Milers d'estudiants han omplert els carrers de Barcelona des de la plaça Universitat cap a la plaça Sant Jaume, amb motiu del primer aniversari de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Han estat 13.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000, segons la plataforma Universitats per la República. Sindicats universitaris han convocat la manifestació i la vaga d'estudiants, així com diverses mobilitzacions en altres campus i ciutats universitàries de Catalunya.

 

 

Sota el lema "ni oblit ni perdó", els estudiants universitaris i de secundària han exigit al govern que faci efectiu el resultat del que es va votar fa un any. 

Quan s'ha acabat la manifestació cap a les dues del migdia, el president Quim Torra ha creuat a peu la plaça Sant Jaume fins al Palau de la Generalitat envoltat pels estudiants, que han cridat "Buch dimissió".

Torra els ha expressat la voluntat de revisar les càrregues policials de dissabte i s'hi ha acomiadat dient "Fem República".

Abans els estudiants han llegit un manifest i han cantat Els Segadors.

 

 

La manifestació ha començat a les dotze a la plaça Universitat i ha passat per la plaça Catalunya, el carrer Fontanella i ha baixat per Via Laietana.

 

 

 

Davant la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana, alguns manifestants han cridat "a por ellos" i "aquest edifici serà una biblioteca". Abans que arribés el gruix de la manifestació, han fet una pintada a terra on es llegeix "1-O ni oblit, ni perdó".

 

 

A la plaça Universitat s'hi han aplegat columnes d'estudiants des de diferents campus de la ciutat. Els universitaris del Campus Diagonal han tallat l'avinguda en tots dos sentits per dirigir-se a la plaça Universitat de Barcelona.

 

 

També des de la UAB la marxa ha arribat a Barcelona.

 

 

Manifestacions a Lleida, Girona i Tarragona

Les manifestacions d'estudiants s'han fet a les 4 capitals catalanes. A Lleida, una marxa d'unes 1.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, unes 2.000 segons els organitzadors, ha transcorregut des del Rectorat fins a la subdelegació del govern espanyol.

Els manifestants han passat per davant la la comissaria de la policia nacional on els han escridassat. Durant el recorregut han anat repetint crits de "ni oblit ni perdó", ''llibertat presos polítics'', ''volem la independència'' i ''menys policia i més educació''.

No hi ha hagut incidents però sí moments de tensió quan alguns estudiants han empès les tanques de seguretat que hi havia a la subdelegació del govern espanyol i han intentat creuar el perímetre que feien els Mossos. A les dues tocades del migdia han donat per finalitzada la protesta.


A Tarragona, uns 700 estudiants i personal de la comunitat universitària han anat des del campus de la URV fins a l'Institut Tarragona. Després han anat fins a la subdelegació del govern i han acabat a prop de la comissaria de la Policia Nacional. 

 

Seguiment de la vaga

La vaga d'estudiants universitaris convocada un any després de l'1-O ha tingut un seguiment desigual, segons la secretaria d'Universitats i Recerca. 

La mobilització s'ha notat sobretot a l'Autònoma, a les facultats de lletres de la Universitat de Barcelona i al campus de Ciutadella de la Pompeu Fabra. A la Politècnica és on ha tingut menys seguiment la vaga.

 

 


A la UdG el seguiment ha estat molt alt, entre el 100 i el 70%, segons les facultats. I a la URiV ha estat total al campus de les Terres de l'Ebre i molt alt al campus Catalunya.

També hi havia aules buides a la Universitat de Lleida (UdL) i a la Rovira i Virgili (URV) a Reus.


A primera hora des la UAB ha iniciat una marxa pel campus abans de dirigir-se a Barcelona. 

 

Els Mossos han identificat els estudiants que han passat la nit a la Escola d'Enginyers Agrícoles de Lleida, ETSEA- UdL. Els Mossos han detingut una persona.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OUniversitatProcés català
Anar al contingut