Milers de manifestants protesten davant la seu del govern de Hong Kong.
Milers de manifestants protesten davant la seu del govern de Hong Kong.
Hong Kong

Els estudiants de Hong Kong mantenen el pols contra el govern xinès per aconseguir el sufragi universal i lliure

Els estudiants de Hong Kong reclamen el sufragi universal i lliure en les eleccions que s'han de celebrar el 2017. Fa tres nits que hi ha enfrontaments amb la policia, en una protesta mai vista al país

RedaccióActualitzat

A Hong Kong continua la pressió dels manifestants contraris a la llei electoral que vol imposar Pequín i ja fa tres nits que hi ha enfrontaments amb la policia en una protesta mai vista al país.

Després de les protestes del cap de setmana i dels enfrontaments amb la policia, aquest dilluns l'excolònia britànica s'ha llevat amb milers d'activistes bloquejant el districte financer i tot apunta que la protesta va per llarg. El moviment "Occupy Central" ha anunciat el començament d'una campanya multitudinària de desobediència civil per oposar-se al control del govern xinès i reclama eleccions lliures a Hong Kong el 2017.

El moviment estudiantil va començar les protestes fa una setmana, però dissabte hi va haver un punt d'inflexió. Segons els organitzadors de la protesta, s'hi van arribar a concentrar 50.000 persones. Hi va haver una setantena de detinguts, després d'una nit d'aldarulls en què la policia va carregar amb gas pebre per dispersar la protesta. A les xarxes socials es van multiplicar els casos que denunciaven la brutalitat policial cap als joves manifestants.

Reclamen eleccions lliures

Hong Kong va passar a mans de la Xina l'any 1997 i es regeix pel principi "un país, dos sistemes", que li dóna un alt grau d'autonomia. Pequín s'havia compromès a fer eleccions per sufragi universal a partir del 2017, però a l'agost va presentar una proposta de reforma electoral que inclou la selecció de candidats afins al govern xinès.

"Occupy Central" exigeix la retirada immediata de la reforma electoral i demana que el govern local, encapçalat per Leung Chung-Yin, plantegi una nova proposta al govern xinès que incorpori les aspiracions del poble de Hong Kong. Si Leung Chung-Yin no respon, han amenaçat d'endurir la protesta.

Anar al contingut