Els "estimaocells" que atrauen, i no espanten, els ocells a Vallbona de les Monges
Vallbona de les Monges

Els "estimaocells" que atrauen, i no espanten, els ocells a Vallbona de les Monges

Camps plens d'espantaocells que no espanten, un observatori d'aus i un centre d'interpretació ornitològica per atraure el turisme

RedaccióActualitzat

Semblen una quarantena d'espantaocells, però no ho són. Són "estimaocells", figures creades perquè els animals hi trobin un lloc on dormir i alimentar-se.

A Vallbona de les Monges, a l'Urgell, molts veïns i també l'Ajuntament estan implicats en la preservació dels ocells de la zona. Aquest camp ple d'"estimaocells" és una de les iniciatives pioneres en la preservació de la riquesa ornitològica de la zona.

Els
 

La passió per les aus d'Eduard Viver, naturalista aficionat, l'ha fet impulsar aquesta i d'altres propostes per preservar i divulgar la fauna de Vallbona de les Monges i el seu entorn.

"Els ocells que ara sentim cantar, la mallerenga carbonera que ara canta, entrarà a la caixa niu, menjarà de les menjadores i beurà aigua. Hem creat realment un espai de protecció per a la fauna."

Cada estimaocells ha estat fet per una família del poble que promou activitats amb les aus a les seves finques.

 

Un altre veí de Vallbona de les Monges, Ramon Josep Marquès, ha construït un observatori al seu tros, a Cal Solero. Des d'aquí els visitants poden veure fins a cinquanta espècies a través del vidre espia. Explica que aquesta atracció turística per als amants dels ocells pot ser un complement de l'activitat agrícola:

"Pot arribar a ser un complement a l'agricultura que fem en aquest país, que en diríem de subsistència amb finques i parcel·les poc rendibles, i sempre pot ser un recurs que t'ajudi a l'activitat agrària."

Els
 

En vista de l'èxit, l'Ajuntament també ha apostat pel turisme ornitològic i ha inaugurat un centre d'interpretació d'aus. L'alcaldessa, Elisabet Riera, considera que és una mostra d'agraïment per a la gent que aposta per viure al territori:

"Aquest centre vol ser un agraïment, donar valor a la gent que viu al poble i que volen quedar-se aquí i mostren al territori el que s'estimen ells i ho fan veure a l'altra gent."


En definitiva, revitalitzar una comarca cuidant la seva fauna perquè ningú es vegi obligat a marxar i abandonar el niu.

Els
 
Anar al contingut