Els Estats Units volen apujar els impostos als vins europeus
Unes copes de vi negre (Skitterphoto/Pexels)

Els Estats Units volen apujar els impostos als vins europeus

Trump s'ha tornat a queixar dels aranzels que paguen els vins nord-americans a Europa, més elevats que els que paguen els europeus per vendre als EUA

Xevi MiróActualitzat

El president dels Estats Units vol apujar els impostos als vins europeus que es venen als Estats Units. En una entrevista per telèfon feta a la cadena d'informació econòmica CNBC, Donald Trump s'ha queixat d'una lluita "injusta" entre vins nord-americans i vins francesos i ha dit que haurà de fer alguna cosa per a canviar-ho.

 

"França posa uns impostos molt alts als nostres vins i, en canvi, nosaltres en posem molt pocs als vins francesos. Així que els cellers d'aquí venen i em diuen que 'nosaltres hem de posar molts diners per fer que els nostres vins entrin a França i, en canvi, tu estàs permetent que els vins francesos entrin aquí a canvi de res'. I saps què? No és just. Hem de fer alguna cosa al respecte."

 

Segons el Wine Institute, una organització encarregada de la defensa i promoció del vi dels Estats Units, la Unió Europea afegeix entre 1 i 26 cèntims a cada ampolla nord-americana que arriba al continent, mentre que els nord-americans afegeixen entre 4 i 12 cèntims a cada ampolla europea, vingui del país que vingui.

Una de les raons d'aquests preus superiors en els aranzels és que la mitjana del vi americà és tradicionalment més alcohòlica que el vi europeu i una part d'aquests impostos es calcula basant-se en els graus d'alcohol. A més, el que no veu Trump és que la política aranzelària és europea i, si decidís apujar els impostos sobre els vins francesos, els apujaria sobre tots els vins que venen d'Europa, inclosos, evidentment, els catalans.

Com és habitual, malgrat els tuits incendiaris de Trump, la política aranzelària no és tan senzilla com el que ell comenta a les xarxes socials i la gestió se sol negociar en blocs, és a dir que no només afectaria els vins. Trump i la Unió Europea hauran de negociar aviat el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió, -TTIP com a sigla en anglès-, negociacions que es van trencar el 2018 quan els EUA van apujar els impostos sobre l'alumini i l'acer europeus.

 

Però hi ha molts fronts oberts. Per exemple, Trump diu que les olives espanyoles estan subvencionades i per tant vulneren les lleis del lliure mercat; l'agost de l'any passat els va apujar els aranzels. Per la seva part, Europa no veu amb bons ulls l'arribada d'aliments nord-americans com ara el pollastre emblanquinat amb clor o aliments transgènics que als EUA són legals.

Amb tot, el tema dels vins francesos fa temps que preocupa el president nord-americà i el novembre de l'any passat ja va fer un tuit en què denunciava una política aranzelària que ell no considera justa:

 

"França fa uns vins excel·lents, però també els fan els Estats Units. El problema és que França ho posa molt difícil perquè el vi nord-americà es vengui a França i el grava amb impostos molt alts, mentre que els Estats Units ho posem fàcil als vins francesos i els posem impostos molt baixos. No és just i s'ha de canviar!"

 

Segons les dades del 2017, la Unió Europea va exportar vins per un valor de 113.000 milions d'euros. Una tercera part d'aquests vins van anar a els Estats Units. Per una altra banda, el president dels Estats Units va comprar un celler a Virgínia el 2011, quan encara no era president, i li va posar el nom de Trump Winery. Quan Trump va ser elegit president, va passar la gestió de l'empresa al seu fill Eric.  

ARXIVAT A:
GastronomiaTrump Estats Units
Anar al contingut