Bagdad

Els Estats Units, Síria i l'Iran, disposats a col·laborar per portar l'estabilitat a l'Iraq

Ha acabat la cimera sobre seguretat de Bagdad. Els principals participants s'han mostrat d'acord a col·laborar per aconseguir acabar amb la violència al país. En una imatge insòlita, delegats nord-americans han compartit taula amb representants dels governs de Síria i l'Iran. No hi ha hagut acords polítics, però segons les autoritats iraquianes es crearan comitès per portar solucions en matèria de seguretat, refugiats, combustible i energia.

Actualitzat

El ministre d'Afers Estrangers iraquià, Hoshiyar Zebari, ha explicat que els Estats Units, el Regne Unit, Síria i l’Iran han coincidit en la necessitat de col·laborar per assolir la seguretat i estabilitat de l'Iraq. Zebari, durant la clausura de la reunió, ha qualificat la trobada de positiva, i ha subratllat que s’han centrat únicament en l'estabilitat i seguretat i que no s'ha abordat cap tema polític.

El cap de la diplomàcia iraquiana, a més, ha anunciat que hi haurà més cimeres d’aquest estil. Zebari ha explicat que els participants han acordat celebrar una segona reunió. A més, ha precisat que s'havia decidit crear dues comissions, una per al seguiment de la situació de la seguretat i una altra per als refugiats, que superen els dos milions d'iraquians. En aquest sentit, el ministre d'Exteriors ha afegit que Egipte i Turquia s’han ofert a celebrar diverses conferències sobre l'Iraq; Egipte, per acollir els països veïns i Turquia, per fer una reunió més àmplia. Tot i això ha precisat que no hi ha res de decidit. El govern iraquià es pronunciarà quan acabin les consultes amb els diferents països participants.

Una trobada insòlita

La reunió ha començat ben d’hora a la seu del Ministeri d'Afers Estrangers, amb un discurs del cap de la diplomàcia iraquiana, Hoshiyar Zebari. Després de la lectura d'uns versos de l'Alcorà, Zebari ha donat la benvinguda als participants: els cinc països veïns de l’Iraq i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. També hi ha la Lliga Àrab, l'Organització de la Conferència Islàmica, Egipte i Bahrain, països habituals en aquest tipus de trobades.

El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha pres la paraula en la inauguració i ha assegurat que el seu país vol "recuperar el paper pioner en la regió després de la dictadura i d'una sèrie de guerres". Al-Maliki ha afirmat que el pla de reconciliació nacional és l'únic mitjà per salvar el país i ha insistit que el terrorisme "que ha intentat sembrar el sectarisme" ha obstaculitzat la marxa de la reconstrucció nacional. Tot i la conferència, ha demanat als països que no intervinguin en els assumptes interns de l'Iraq.

El primer ministre, a qui els seus oponents acusen d'aplicar una política sectària, ha assegurat que el pla de seguretat per a Bagdad i els seus voltants actua contra els que incompleixen la llei independentment de les seves creences. Al-Maliki ha argumentat que el pla, que va entrar en vigor el 14 de febrer, ja ha obtingut resultats positius i ha posat com a exemple la reobertura de comerços i centres de salut. El primer ministre ha remarcat que l’estratègia aplicada a la capital s'estendrà en posteriors etapes a tot el país.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut