Reuters / Dado Ruvic
Reuters / Dado Ruvic

Els Estats Units prohibeixen descarregar o actualitzar Tik Tok a partir de diumenge

L'aplicació de vídeos curts Tik Tok té prop de 100 milions d'usuaris als EUA

A partir de diumenge estarà prohibit descarregar l'aplicació d'intercanvi de vídeos curts Tik Tok o actualitzar-la als Estats Units. Les botigues digitals de Google i Apple no podran facilitar la descàrrega de l'aplicació.

L'administració nord-americana redobla la pressió contra la companyia xinesa Tik Tok: l'accés al servei d'intercanvi de vídeos curts es tancarà completament el 12 de novembre si la companyia no arriba abans a un acord per transferir a mans nord-americanes les seves operacions als Estats Units. En paral·lel, l'administració nord-americana tancarà també dilluns l'aplicació We Chat.

 



Al comunicat del Departament de Comerç s'anuncia que es deixa una porta oberta per tal de "resoldre els problemes de seguretat nacional que comporta Tik Tok" i s'assegura que la prohibició podria aixecar-se en cas necessari.

L'aplicació de vídeos curts Tik Tok s'ha fet molt popular entre els adolescents i joves nord-americans, amb prop de 100 milions d'usuaris.

La primera setmana d'agost, el govern nord-americà va donar 45 dies a la xarxa social Tik Tok i We Chat per vendre el negoci i anar-se'n dels Estats Units. Segons Washington, aquestes xarxes socials posen en risc la privacitat de les dades dels nord-americans i apunten que el govern xinès les pot utilitzar per espiar.

La seu central de Tik Tok a Califòrnia
La seu central de Tik Tok a Califòrnia (Reuters / Mike Blake)

ByteDance, l'empresa propietària de les dues xarxes, ha contraatacat aquesta setmana assegurant que no cedirà el codi font de la plataforma de vídeo a cap comprador nord-americà, però ha anunciat que s'associa amb l'empresa nord-americana Oracle perquè gestioni el seu negoci als Estats Units. En aquesta operació també participaria Walmart, el gegant dels supermercats als Estats Units.

El Departament de Comerç nord-americà adverteix Tik Tok que tampoc podrà utilitzar cap empresa dels Estats Units per proporcionar servei de "hosting" de la seva aplicació i tampoc distribuir-ne el contingut, utilitzar el seu codi, funcions o serveis.

 

Un comitè de seguretat nacional té ara la tasca d'examinar l'oferta d'acord amb Oracle, un cop s'ha descartat la possibilitat que compri la plataforma a l'empresa xinesa. Alguns congressistes republicans ja han posat el crit al cel amb l'anunci de l'associació amb Oracle i alerten que l'acord podria deixar Oracle sota el control del govern xinès.

Darrera de la pressió de l'administració de Donald Trump sobre Tik Tok i We Chat hi ha la batalla pel domini tecnològic que lliuren les dues potències mundials.

Els Estats Units no són el primer país que es planteja la prohibició de Tik Tok. L'Índia la va vetar a principis de juliol en plena batalla geopolítica amb la Xina al Caixmir.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaXarxes socials Trump Estats UnitsXina
Anar al contingut