Una dona gran sosté dues banderes russes a Sebastopol. (Foto: EFE)
Moscou continua tenint el suport de la majoria de població crimea. (Foto: EFE)
Nova York

Els Estats Units porten la integritat territorial d'Ucraïna a l'ONU però topen amb el veto de Rússia l'abstenció de la Xina

Els Estats Units han intentat forçar una resolució a favor de la integritat territorial d'Ucraïna. Com era d'esperar, Rússia ha fet servir el seu dret a veto i ha frustrat la iniciativa. La Xina es manté equidistant i s'ha abstingut.

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides torna a demostrar la seva inoperància amb la crisi de Crimea. Els Estats Units han intentat forçar una resolució a favor de la integritat territorial d'Ucraïna. Com era d'esperar, Rússia ha fet servir el seu dret a veto i ha frustrat la iniciativa. La Xina es manté equidistant i s'ha abstingut.

La votació ha servit de poc, però ha demostrat l'aïllament de Rússia en la qüestió de Crimea. Ha estat l'únic país del Consell que s'ha oposat a la resolució. Hi han votat a favor la Unió Europea, el Japó i Turquia entre d'altres.

El text defensava que "el referèndum no pot tenir validesa i no pot servir de base per a cap alteració de l'estatus de Crimea", atès que Ucraïna "no ho ha autoritzat". A més, feia una crida a la comunitat internacional a "no reconèixer cap alteració de l'estatus de Crimea".

L'ambaixador rus, Vitali Txurkin, ha defensat la negativa al projecte de resolució perquè va en contra de la "igualtat de drets" dels ciutadans de Crimea i del seu dret a l'"autodeterminació".

Txurkin ha assegurat que Moscou defensa el "principi de la integritat territorial dels estats", però ha subratllat que el cas de Crimea té característiques extraordinàries. Argumenta que l'actual situació a la península deriva del "cop d'estat inconstitucional dut a terme per radicals" a Kíev.

L'ambaixador recorda que la zona va ser russa fins al 1954 i que es va cedir a Ucraïna "violant les normes" de la Unió Soviètica i "sense tenir en compte l'opinió de la població".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut