Washington

Els Estats Units no es refiaven del Pakistan i per això no el van avisar

Des de Washington s'ha admès que no es va informar el Pakistan de l'operació contra el líder d'Al-Qaeda per por que l'avisessin i frustressin el pla. D'altra banda, els Estats Units podrien fer pública les pròximes hores almenys una foto que mostri Ossama bin Laden mort. Unes imatges que des de Washington s'han qualificat d'"esgarrifoses". Seria una de les moltes instantànies que es van prendre en un portaavions nord-americà abans de llançar-ne el cadàver al mar. El país nord-americà facilitarà les proves documentals que calguin per esvair els dubtes que hi hagi. Els talibans afganesos ja han anunciat que no s'ho creuen, ja que encara no n'han vist cap prova acceptable.

Actualitzat
Barack Obama; el seu vicepresident, Joe Biden; la secretària d'Estat, Hillary Clinton, i la plana major de les forces de seguretat nord-americanes no es van perdre cap detall de l'assalt i la mort del líder d'Al-Qaeda i van seguir-ho en directe des de Washington. Les imatges s'han difós l'endemà que la notícia es fes pública i demostren la importància que té per a Barack Obama la captura de l'home més buscat del món, un món que, segons ell mateix va assegurar, ara és més segur.

Tot i això, la mort del líder d'Al-Qaeda i cervell dels atemptats de l'11-S continua plena d'incògnites. Washington assegura que té proves d'ADN que confirmen que han mort Bin Laden.

Washington no va avisar el Pakistan perquè no se'n refiaven

El govern del Pakistan ha fet públic un comunicat en què assegura que la CIA va utilitzar contactes amb els seus serveis d'intel·ligència per localitzar i capturar Bin Laden. També nega categòricament que tingués coneixement previ de la intervenció nord-americana. Aquest comunicat s'ha fet públic després de qüestionar-se fortament l'aliança estratègica entre el Pakistan i els Estats Units, per la suposada poca col·laboració del país asiàtic.

En aquest sentit, des de Washington s'ha admès que no es va informar el Pakistan de l'operació contra el líder d'Al-Qaeda per por que l'avisessin i frustressin el pla.

Els detalls de l'operació: Bin Laden no anava armat


Per l'espionatge nord-americà, la seguretat sobre el parador de Bin Laden només era del 80%. L'operació, ordenada pel president Obama, es va dur a terme així.

Almenys dos helicòpters Black Hawk, amb una vintena de comandos, van acostar-se a dos extrems del complex on hi havia Bin Laden. Tots dos aparells van disparar contra l'edifici central. Els comandos van començar el descens per prendre posicions, però un llançagranades activat des del complex va fer diana sobre un dels helicòpters. Aleshores, l'aparell va caure sense que s'hagi confirmat que hi hagi hagut víctimes.

Després, el comando nord-americà va accedir al primer pis de l'edifici central i el va arrasar. Al segon pis, hi havia Bin Laden, que no anava armat, i els seus acompanyants, que els van abatre a trets sense deixar cap supervivent. Bin Laden va morir amb dos trets: un al pit i l'altre a l'ull esquerre.

Seguidament, un o dos helicòpters de combat van arribar a l'amagatall del líder d'Al-Qaeda, es van encarregar de destrossar l'aparell abatut i van recollir els membres del comando. Finalment, van emportar-se el cos de Bin Laden cap a l'Afganistan. La durada de l'operació va ser de 40 minuts.

Des d'alguns mitjans nord-americans s'ha apuntat que, abans de l'operació militar, el comando va fer diverses simulacions en una rèplica del complex en una base militar de l'Afganistan per assegurar l'èxit de l'operació.

El Pakistan assegura que té dues dones de la família Bin Laden

Segons ha afirmat una font dels serveis secrets pakistanesos, el país custodia una dona d'Ossama bin Laden i una de les filles, d'entre 12 i 13 anys. La font ha precisat que ambdues van ser capturades durant l'operació militar que va acabar amb el terrorista més buscat.

"Si el podíem arrestar, el capturaríem"

El portaveu de seguretat de la Casa Blanca ha comparegut per donar alguns detalls de l'operació militar en què va morir Bin Laden, malgrat que va insistir que encara queden moltes dades per recopilar. "La preocupació que teníem era que Bin Laden oposés algun tipus de resistència durant l'operació. De fet, ho va fer. Hi va haver un intercanvi de trets. Ell va morir durant el tiroteig. I va ser després que vam retirar-ne el cos", ha assegurat John Brennan.

El portaveu, però, ha afegit: "Prèviament ens havíem plantejat la possibilitat -encara que fos remota- que, si el podíem arrestar, el capturaríem", unes paraules que contradiuen les d'un responsable del Departament de Seguretat, que va assegurar que l'objectiu de l'operació era capturar el líder d'Al-Qaeda mort.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut