Washington

Els Estats Units eviten l'abisme de la suspensió de pagaments a 72 hores de la data límit

El Senat ha aprovat elevar el sostre de deute gràcies a un acord entre demòcrates i republicans, salvant l'escull del pressupost de Defensa

RedaccióActualitzat

En una votació que s'ha allargat fins ben entrada la matinada d'aquest divendres, hora catalana, els Estats Units han evitat definitivament el col·lapse econòmic. El Senat, controlat pels demòcrates, ha aprovat la llei que apuja el sostre de deute i que també retalla despeses de l'administració.

El pacte d'última hora entre la Casa Blanca i els republicans, que ha segellat el principi d'acord a què van arribar el president, Joe Biden, i el líder de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, permet evitar que el país entri en suspensió de pagaments.

Amb 63 vots a favor i 36 en contra, el projecte de llei ha superat l'últim escull legislatiu abans d'arribar al Despatx Oval.

D'aquesta manera, amb el vistiplau de les dues cambres del Congrés, ara ja només cal que la llei arribi a la taula de Biden per signar-la.

La data límit marcada pel Departament del Tresor per evitar la suspensió de pagaments estava marcada per al dilluns vinent, 5 de juny.

Biden ho ha considerat com una gran victòria per al país. La votació ha tingut lloc després de la caiguda aparatosa del veterà dirigent demòcrata a Colorado.

La llei suspèn el sostre deute i evita l'impagament de l'administració nord-americana
La llei suspèn el sostre de deute i evita la suspensió de pagaments de l'administració nord-americana (Reuters / Evelyn Hockstein)

El pressupost de Defensa, un dels obstacles

"Els Estats Units poden respirar tranquils perquè, amb aquest procés, evitem la suspensió de pagaments", ha afirmat poc abans de la votació el líder de la majoria demòcrata a la cambra, Chuck Schumer.

Si no hagués tirat endavant la norma, els Estats Units haurien entrat per primera vegada en suspensió de pagaments.

Alguns senadors republicans havien amenaçat d'allargar el debat si els demòcrates no es comprometien que el pressupost per a Defensa podria augmentar més del que preveu l'acord mateix.

La llei aprovada suspèn el sostre de deute --fixat en 31,4 bilions de dòlars--- per als pròxims dos anys, fins després de les eleccions presidencials de novembre del 2024. En concret, fins a l'1 de gener del 2025.  

Entre d'altres, preveu topalls en la despesa dels programes finançats pel Congrés en àmbits com la sanitat, l'educació, la justícia o la protecció del medi ambient.

També s'endureixen els requisits per accedir a prestacions com els cupons d'aliments o es rebaixa el pressupost dels plans d'ajuda contra la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut