Washington

Els Estats Units equiparen les escenes amb tabac a les de sexe i violència i les prohibeixen als menors sense adults

Les escenes amb tabac a les pel·lícules nord-americanes s'equiparen ara a les escenes de sexe i les de violència. Una nova regulació les posa totes al mateix sac i, per tant, els menors d'edat als Estats Units no les podran veure si no van acompanyats d'adults. Històriques escenes que ens ha donat el cinema, ara, es veurien amenaçades si s'haguessin de classificar de nou. Per sort, la normativa no té caràcter retroactiu. Es calcula que un 80% dels films nord-americans mostren diverses persones fumant i afirmen que això influeix nens i adolescents a començar a fumar.

Actualitzat
Si ara es classifiqués la pel·lícula "Rebel sense causa" als Estats Units, estaria prohibida als menors de 17 anys si no els acompanyen els seus pares. El fum que exhala James Dean dóna glamur al tabac, i això l'exclouria automàticament del públic més familiar.

Són les noves normes de classificació de les pel·lícules que ha anunciat l'Associació de Cinema Nord-americà. Des d'ara, el tabac que acompanya Humprey Bogart a "Casablanca" és tan poc apte com les escenes de sexe o de violència o que continguin llenguatge per a adults.

Probablement, la pel·lícula "Good night and good luck" rebria la temuda lletra "R" dins la taula de classificació i es prohibiria als menors de disset anys. Però podria salvar-se si es tingués en compte el context històric que recrea.

És una victòria dels "lobbies" antitabac, que van estrenyent cada cop més el cercle contra el fum. Han aconseguit èxits considerables als bars, els restaurants i els llocs públics, i ara els falta convèncer la indústria de Hollywood. No serà fàcil perquè Hollywood es manté com un dels últims reductes que encara concedeixen glamur a l'acte de fumar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut