Barcelona

Els Estats Units consideren Catalunya el principal focus d'islamistes radicals a la Mediterrània

Catalunya torna a ser protagonista d'una filtració de Wikileaks. El polèmic web ha filtrat un document confidencial de l'ambaixada nord-americana a Madrid en el qual s'apunta el nostre país com a principal focus dels radicals islamistes més importants de la Mediterrània. A més, el document, publicat aquest diumenge al diari "El País", revela que el consolat nord-americà a Barcelona és una base d'intel·ligència especialitzada en la lluita antiterrorista.

Actualitzat
Wikileaks continua aixecant polèmica. En l'últim document filtrat, el web apunta que Catalunya podria ser el principal focus d'islamistes radicals de tota la Mediterrània. Una informació que hauria redactat l'ambaixada nord-americana a Espanya l'any 2007.

Segons el document, Madrid i Washington consideren Catalunya un "imant per reclutar terroristes", com a conseqüència de l'alta immigració, tant legal com il·legal, procedent de països del nord de l'Àfrica, el Pakistan i Bangla Desh.

L'informe de l'aleshores ambaixador, Eduardo Aguirre, explica que aquest fenomen es dóna, entre altres coses, per la presència de desenes de milers d'homes solters que viuen al marge de la societat, no parlen la llengua del país i no tenen llocs dignes on pregar, fet que provoca una "amenaça clara" que podria derivar en "una atac qualsevol dia".

El text, a més, comptabilitza uns 300 jihadistes a Espanya i exposa "la forta rivalitat" entre les forces de seguretat espanyoles que "bloqueja el lliure flux d'informació entre la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el Centre Nacional d'Intel·ligència".

Davant aquesta situació, i des de fa dos anys, l'informe destaca la necessitat de "saber qui i què circula a través de l'àrea que va des d'Algèria, Tunísia, Rabat i el sud de França", i creu que el consolat de Barcelona seria "la plataforma ideal per a la central, perquè té suficient espai, comunicacions segures i bona localització".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut