Washington

Els Estats Units celebren el centenari del naixement del pistoler més famós de Hollywood, John Wayne

"Lleig, fort i formal", així el descriu la seva pròpia làpida. Tot i que va morir el 1979, en molts indrets encara el recorden com el millor pistoler del cinema. Si encara fos viu compliria 100 anys, una xifra que celebren als Estats Units per recordar la seva trajectòria. Wayne va interpretar durant 40 anys pistolers en pel·lícules que formen part de la història del cinema, començant per "La diligència", i continuant amb "Rio Lobo" o "Centaures del desert". Amb 60 anys va aconseguir el seu únic Oscar pel seu paper d'un vell vaquer a "Valor de llei". Avui li plouen els elogis, i es recorda el seu actuar rude i la seva conducta políticament incorrecta.

Actualitzat

John Wayne, amb una capacitat innata per interpretar, va encarnar el paper de l'heroi i es va convertir en un símbol d'alguns dels valors de la societat dels Estats Units. Elisabeth Taylor va dir que era dur com l'acer per fora i tou com la mantega per dins. Misteriós, compassiu, paternal, sofisticat i amb ànima de cowboy. Així han definit molts John Wayne, la mítica icona de “La diligència”, l'aventurer de “Rio Rojo”, el generós heroi de “Centaures del desert” o el boxejador de “L'home tranquil”.

D'ell es diu que interpretava de forma tan natural, que es va arribar a pensar que no era realment un actor, sinó simplement un individu que es deixava fotografiar sense cap esforç. Poques vegades memoritzava els diàlegs i mai no va saber què pensaven els seus personatges. Tot i així, Wayne va representar com pocs l'estereotip del justicier nord-americà, capaç d'enfrontar-se amb qualsevol amenaça que posés en perill la seguretat.

John Wayne va intervenir al llarg de la seva carrera en més de 250 pel·lícules de caràcter èpic i històric, especialment westerns. El seu nom sempre estarà lligat al millor cinema de l'oest, gràcies a l'excel·lent relació que va tenir amb John Ford, considerat el millor realitzador del gènere, amb qui va fer una vintena de films.

L'actor nascut a Iowa va culminar la seva carrera el 1976 amb “El pistoler”, dirigida per Don Siegel. Interpretava un pistoler que emmalaltia de càncer, tal com li va passar a la vida real. El juny de 1979, Wayne moria de càncer de pulmó, a conseqüència del tabac. Al seu últim film va haver d'enfrontar-se amb la seva última missió i amb la mort. El director ho va plantejar com un emocionant muntatge que resumia la carrera llegendària de l'actor i el personatge.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut