El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, aquest dilluns a Caracas durant una reunió amb membres del seu govern (EFE)

Els Estats Units busquen a Veneçuela una alternativa al petroli de Rússia

La Casa Blanca admet negociacions sobre "seguretat energètica" i Maduro diu que hi ha hagut una reunió "cordial" i "respectuosa"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Amb la invasió russa d'Ucraïna en marxa, els Estats Units estan movent les peces del tauler. Aquest dimarts ha anunciat que tallarà els subministraments de petroli i gas de Rússia.

I una una de les peces que mou és Veneçuela. El govern de Joe Biden hi va enviar aquest cap de setmana una delegació per negociar l'alleujament de les sancions per importar petroli.


"Reunió respectuosa i cordial"

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ho ha confirmat aquest dilluns, dient que la delegació va anar-hi aquest dissabte, i que la va rebre ell mateix al despatx presidencial:

"Vam tenir una reunió, la podria qualificar de respectuosa, cordial, molt diplomàtica, entre la delegació del govern dels Estats Units i la delegació del govern veneçolà que presideixo."

Maduro ha explicat que la reunió va durar 2 hores, i per part veneçolana hi van ser ell, la seva dona, Silvia Flores, i el president de l'Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez.

Segons fonts oficials consultades per l'agència Reuters, la delegació dels EUA la va encapçalar l'assessor de Biden per a l'Amèrica Llatina, Juan González, i l'ambaixador James Story.


"Seguretat energètica"

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha dit que l'objectiu de la reunió era, a banda d'alguns assumptes menors, la "seguretat energètica".

La portaveu de Joe Biden, Jen Psaki, aquest dilluns a la Casa Blanca, a Washington (Reuters)

Totes dues parts han dit que tenen previst continuar els contactes d'alt nivell, però no han concretat quan continuaran ni tampoc si ja s'han acordat mesures.

L'objectiu de l'acostament sembla clar: aixecar totalment o parcial la prohibició imposada pels Estats Units i altres països a la importació de petroli veneçolà.

Així, si Rússia, per sancions occidentals o per decisió pròpia, deixa d'exportar petroli, el de Veneçuela pot substituir-lo almenys en part i evitar o mitigar almenys que els preus continuïn pujant.


El petroli de l'Aràbia Saudita

Una altra de les peces importants al tauler és l'Aràbia Saudita, que els Estats Units també estan sondejant perquè augmenti la producció de petroli.

En aquest sentit, Psaki ha desmentit que Joe Biden tingui previst un viatge a aquest país per negociar-ho, però sí que ha admès contactes d'alt nivell en aquest sentit:

"A tots ens interessa reduir l'impacte de la invasió russa en el mercat mundial de petroli."

Psaki també va evidenciar els equilibris que està fent l'administració Biden per fer aquests passos, assegurant que no s'obliden de la promesa de "fer pagar" a l'Aràbia Saudita les violacions als drets humans.

De moment, la publicitat de la reunió a Veneçuela suposa un punt d'inflexió en les relacions entre tots dos països, després que els Estats Units haguessin donat suport a Juan Guaidó, rival de Maduro i autoproclamat president de l'Assemblea Nacional.

 

Nicolás Maduro i Vladímir Putin, el setembre del 2019 a Moscou (Europa Press)

 

Maduro i Putin

Però també ho pot suposar per a les relacions entre Veneçuela i Rússia, que són aliats ferms. De moment, Maduro ha mesurat molt les paraules per referir-se a la guerra a Ucraïna.

Seguint la línia marcada per Putin, no ha parlat d'invasió ni de guerra, sinó d'"operació militar especial" per "desnazificar i desmilitaritzar" Ucraïna, i n'ha responsabilitzat els països occidentals:

"Els que han provocat aquest conflicte, amb dècades d'incompliment d'acords, amb dècades d'amenaces a Rússia, amb dècades preparant plans per a l'extensió de l'OTAN, són els primers que tenen la responsabilitat de desescalar aquest conflicte i buscar un escenari favorable de negociació i acord."

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, aquest dilluns reunit amb el seu govern i amb responsables de l'exèrcit (Reuters)
ARXIVAT A:
Estats UnitsEnergiaVeneçuelaUcraïnaRússia
Anar al contingut