Estats Units autoritza l'administració del primer fàrmac experimental contra la Covid
Oficines d'Eli Lilly a San Diego, Califòrnia (Reuters/Mike Blake)

Els Estats Units autoritzen el primer fàrmac experimental contra la Covid

Es tracta del bamlanivimab, encara en assajos clínics i que es podrà administrar a adults i a nens i nenes de dotze anys o més

Xavier DuranActualitzat

Els Estats Units ha autoritzat un nou fàrmac per a ús d'emergència contra la Covid, per a casos lleus o moderats. Es tracta del bamlanivimab, desenvolupat pels laboratoris Eli Lilly. La FDA (Food and Drug Administration) ho va anunciar dimarts.

El 22 d'octubre la FDA ja havia autoritzat l'ús del Veklury, nom comercial de l'antiviral remdesivir.

L'ús d'emergència permet administrar-lo en situacions com l'actual. S'autoritza en adults, inclosos els de més de 65 anys, i en nens i nenes de 12 anys o més que tinguin risc elevat de progressió cap a una Covid greu o d'hospitalització. Han de pesar almenys 40 quilos.

En canvi, no ho autoritza per a malalts de Covid que estiguin hospitalitzats o que requereixen ventilació, perquè el fàrmac podria agreujar la seva situació.


Un fàrmac específic

El bamlanivimab és un anticòs monoclonal, una proteïna desenvolupada en el laboratori que imita la reacció del sistema immunitari contra els antígens. En aquest cas, està dissenyat específicament contra la proteïna de l'espícula del SARS-CoV-2, que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules.

L'aprovació s'ha fet a partir d'un assaig clínic en fase 2 dut a terme amb 465 adults no hospitalitzats amb símptomes de lleus a moderats de Covid.

La majoria dels que van rebre el fàrmac i dels que van prendre placebo havien eliminat el virus al cap d'onze dies. La diferència és que només un 3% dels que tenien un risc elevat i van prendre bamlanivimab van haver d'anar a urgències o ser hospitalitzats en els 28 dies posteriors. En canvi, això es va produir en un 10% dels que havien pres placebo.

Per tant, el fàrmac pot evitar una progressió greu de la Covid.
 

Es repartirà de forma gratuïta

Degut al fet que no hi ha tractament alternatiu i valorant beneficis i riscos, la FDA ha decidit aprovar el tractament abans que acabin totes les fases de l'assaig clínic. Així ho exposava Patrizia Cavazzoni, directora del Centre d'Avaluació de Fàrmacs i de Recerca de la FDA:

"L'autorització d'emergència per la FDA del bamlanivimab proporciona als professionals de la salut en primera línia d'aquesta pandèmia una altra eina potencial per tractar els pacients de Covid-19. Continuarem avaluant noves dades sobre la seguretat i l'eficàcia del bamlanivimab a  mesura que estiguin disponibles."

El fàrmac s'administra per via intravenosa en una sola dosi.

El govern dels Estats Units n'ha adquirit 300.000 dosis i s'ha compromès a proporcionar-la sense cost, tot i que els ciutadans hauran de pagar als centres sanitaris per la seva administració.

Lilly fabricarà fins a un milió de dosis fins a finals d'any, perquè es pugui utilitzar a tot el món l'any vinent. També preveu que en el primer quadrimestre del 2021 la producció augmenti de forma substancial.

Un tractament similar, el Regeneron, espera autorització. El fàrmac va ser administrat al president Donald Trump a l'octubre i, segons Anthony Fauci, el màxim expert en virologia als Estats Units, és probable que contribuís a la seva recuperació.

De moment, el Regeneron està autoritzat contra l'Ebola.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut